Vrees voor geweld na belediging islam in Oostenrijk

In Oostenrijk wordt gevreesd voor geweld, omdat een extreemrechtse politica de profeet Mohammed een 'kinderverkrachter' heeft genoemd. Susanne Winter, de topkandidate van de extreemrechtse Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ) voor de gemeenteraadsverkiezingen in Graz, is verantwoordelijk voor de heisa. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst eiste ze gisteren verder dat de islam "wordt teruggegooid waar hij vandaan komt, achter de Middellandse Zee". Die uitspraken werden vooral door alle democratische partijen en vertegenwoordigers van de religieuze gemeenschappen scherp veroordeeld.

Beledigingen
Winter zei een week voor de gemeenteraadsverkiezingen van komende zondag, dat er een "wijdverbreid kindermisbruik door islamitische mannen bestaat". Op de stad Graz stevent een "tsunami van immigranten" af, zei ze. De hoofdstad van de deelstaat Stiermarken telt volgens de statistieken het geringste aantal moslims onder de Oostenrijkse bevolking. In Oostenrijk is vier procent van de bevolking moslim.

Woede
De voorzitter van de islamitische geloofsgemeenschap in Oostenrijk, Anas Schakfeh, sprak van een "woedende stemming" onder de moslims. Schakfeh deelde mee dat hij voortdurend oproepen en e-mails onvangt van woedende gelovigen. Hij beloofde zich in te spannen om de moslimgemeenschap tot bedaren te brengen. Hij kan evenwel gewelddadige protesten niet uitsluiten. De voorzitter van de Egyptische gemeenschap in Graz, Soleiman Ali, riep de moslimbevolking in de stad op tot bezinning, berichtte het persagentschap APA.

Verontwaardiging
De uitlatingen van Winter lokten in Oostenrijk van alle democratische partijen verontwaardiging uit. De integratiecommissaris van de islamitische geloofsgemeenschap, Omar Al-Rawi, veroordeelde ze als "een gebrek aan respect" en "valse beweringen". Het uitschelden van de islam heeft inmiddels een niveau bereikt, "dat de maag doet keren en een kwalijke geur verspreidt".

Schokkend
De waarnemende parlementsvoorzitter Michael Spindelegger bestempelde de uitspraken van Winter als "radicaal en schokkend". De Weense sociaaldemocratische burgemeester Michael Häupl sprak van een "geestelijke en verbale toestand van razernij". De ministerpresident van Stiermarken, Franz Voves (SPÖ), stelde dat de FPÖ-politica er zich blijkbaar "niet van bewust lijkt te zijn dat ze van Graz zo een doelwit voor terreuraanslagen kan maken". Ook vooraanstaande vertegenwoordigers van de katholieke en protestantse kerk veroordeelden de uitspraken.

Verhoor
Het Openbaar Ministerie in Graz heeft een onderzoek wegens volksopruiing ingeleid tegen Winter. Ze zal de komende dagen door de politie verhoord worden. In geval van een aanklacht en veroordeling wacht haar een gevangenisstraf tot twee jaar. Bij de parlementsverkiezingen van 2006 behaalde de FPÖ ongeveer 13 procent van de stemmen. (dpa/sam)