Vrees voor 116 doden bij crash van Indonesisch legervliegtuig op woonwijk

Bij de crash van een legervliegtuig in de Indonesische provincie Noord-Sumatra zijn mogelijk 116 mensen om het leven gekomen. De Hercules C-130 stortte vlak na het opstijgen neer in een woonwijk in de stad Medan.

Volgens de chef van de Indonesische luchtmacht heeft niemand van de 113 inzittenden de crash overleefd. Er vielen daarnaast ook zeker drie doden in de woonwijk. Aan boord waren 101 passagiers en 12 bemanningsleden. "Er zijn geen overlevenden, ik kom net terug van de site", zo zei Agus Supriatna, chef van de Indonesische luchtmacht. "Op dit ogenblik zijn 49 lichamen geborgen."

De meeste passagiers waren vrouwen en familieleden van militairen, zo liet een woordvoerder van het leger weten. Er zou ook een kind onder de slachtoffers zijn.

Het toestel was net opgestegen vanaf een basis bij Medan. Volgens Indonesische media had de piloot in de gaten dat er problemen waren en wilde hij terugkeren naar de basis. Verhalen van ooggetuigen ondersteunen die lezing. "Het toestel kwam een aantal keren heel laag overgevlogen'', beschreef een receptioniste van een hotel in de buurt van de rampplek. "Er kwam vuur en zwarte rook uit. De derde keer dat het langskwam, stortte het neer op het dak van het hotel en explodeerde meteen.''

Vliegongelukken gebeuren relatief vaak in Indonesië. De afgelopen tien jaar stortten alleen al tien toestellen van leger en politie neer. De Hercules die vandaag crashte, was gebouwd in 1964.

AFP
AFP