Vredestroepen doden 12 burgers in CAR

Leden van de AU-troepen in Bangui.
BELGA Leden van de AU-troepen in Bangui.
Tsjadische vredessoldaten hebben in twee dagen tijd minstens 12 ongewapende mensen gedood in de Centraal-Afrikaanse Republiek, zo melden ooggetuigen. Vandaag zouden de soldaten zes burgers hebben doodgeschoten in Bangui.

De meest recente schietpartij gebeurde toen de soldaten Tsjadische vluchtelingen naar een militaire basis nabij de luchthaven van Bangui escorteerden. Daar zijn meer dan 400.000 mensen door het conflict heen gevlucht. Volgens de ooggetuigen schoten de soldaten zomaar op de burgers, zonder aanleiding. Gisteren zouden de soldaten twee burgers in Bangui en vier in Damara, op 75 kilometer ten noorden van de hoofdstad, hebben doodgeschoten.

Twee weken geleden beschuldigde de ngo Human Rights Watch Tsjadische vredessoldaten er nog van moslimstrijders in de republiek te helpen. Ze zouden de islamitische seleka-rebellen geëscorteerd hebben van bases waar ze door vredestroepen van de Afrikaanse Unie (AU) waren vastgehouden, naar gebieden waar ze wreedheden tegen christenen pleegden.

De Tsjadische troepen zijn in het naburige Centraal-Afrika gestationeerd als onderdeel van de AU-troepenmacht. Die is in december naar het land getrokken om strijders in het conflict tussen christelijke milities en de seleka, te ontwapenen.

"Misdaden tegen de mensheid"
Het geweld in het land leidde tot de dood van duizenden inwoners. In ongeveer een jaar tijd zijn zowat 1 miljoen mensen ontheemd. De wreedheden zijn zo ernstig dat ze als misdaden tegen de mensheid kunnen beschouwd worden, aldus VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay vandaag in Genève. Volgens Pillay zijn momenteel vooral moslims het doelwit van geweld, maar ook christenen blijven door seleka-rebellen aangevallen worden.

Het conflict wortelt in de opstand van de seleka tegen de regering in december 2012, wat drie maanden later uitmondde in het afzetten van president François Bozize, een christen.

Er braken hevige gevechten uit nabij de luchthaven in de hoofdstad.
REUTERS Er braken hevige gevechten uit nabij de luchthaven in de hoofdstad.