Vredesonderhandelingen in Zuid-Syrië mislukt: escalatie dreigt

Syrische rebellen in Daraa
AFP Syrische rebellen in Daraa
Middenin een vluchtelingendrama riskeert in het zuiden van Syrië het geweld te escaleren. De onderhandelingen over een vreedzame oplossing voor de zwaarbevochten regio zijn voorlopig mislukt, verklaarde rebellenwoordvoerder Ibrahim Jhabbawi vandaag aan het Duitse persbureau dpa. De gespreksronde onder bemiddeling van Rusland is zonder resultaat afgelopen. Een nieuwe datum voor onderhandelingen werd niet afgesproken.

Het gebied rond de stad Daraa is een van de laatste gebieden in rebellenhanden. Regeringstroepen hadden ongeveer twee weken geleden een offensief gelanceerd, hoewel er voor het gebied een zogenaamde de-escalatiezone was overeengekomen. De Syrische bondgenoot Rusland ondersteunt de operatie vanuit de lucht. Rusland zal de aanvallen ondanks waarschuwingen voor een nieuwe golf van vluchtelingen niet stoppen, zei minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken woensdag na een gesprek met zijn Jordaanse collega Ayman Safadi.

Naar verluidt hadden de rebellen tijdens de onderhandelingen voorgesteld dat zij de controle over de regio zouden behouden, maar hun zware wapens stapsgewijs zouden inleveren. Ze beschuldigden Rusland ervan een capitulatie van de regeringstegenstanders te willen forceren. Daraa wordt beschouwd als de bakermat van de opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad, omdat het daar tot de eerste protesten kwam in het voorjaar van 2011.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • walter boelen

    moedig laat ze strijden tot de laatste man zijn we er ook gelijk van af

  • danny buyse

    Zo krijg je miljoenen vluchtelingen want zij zijn het slachtoffer!