Vorig jaar 202 verdachte transacties gerapporteerd in het Vaticaan

THINKSTOCK
Tijdens het jaar 2013 zijn er bij de Autoriteit voor Financiële Informatie van het Vaticaan 202 verdachte transacties geregistreerd. Dat zijn er een pak meer dan de zes uit 2012. De toename kwam er door een "hogere bewustzijn" voor potentieel criminele activiteiten, zegt directeur René Brülhart van het agentschap.

De toename betekent volgens Brülhart dat het signaleringssysteem heeft gewerkt. "Een vermoeden is geen bewijs, dat is een erg belangrijk onderscheid. Een transactie wordt geregistreerd van zodra bepaalde indicatoren aangeven dat ze niet helemaal conform is aan de internationale normen", legde hij uit. Van de 202 verdachte transacties zijn er uiteindelijk vijf doorgegeven aan de gerechtelijke autoriteiten voor verder onderzoek.

De Vaticaanse bank, officieel het 'Instituut voor Religieuze Werken', ziet toe over 7,1 miljard euro aan activa. Een voormalige boekhouder van de instelling werd in juni vorig jaar gearresteerd omdat hij een plan aan het beramen was om de Zwitsers-Italiaanse grens over te steken met 20 miljoen euro. Dat incident schudde de bank wakker en sindsdien is de controle op witwasoperaties verscherpt.

Moneyval, het controlemechanisme van de Raad van Europa voor witwasoperaties en terreurfinanciering, zei in december nog dat het Vaticaan vooruitgang geboekt heeft op vlak van financiële transparantie, hoewel er nog meer interne controle nodig is.