Voorzitter van Franse Assemblée nationale in verdenking gesteld wegens belangenvermenging

Richard Ferrand.
REUTERS Richard Ferrand.
De voorzitter van het Franse lagerhuis, Richard Ferrand, is vannacht in Rijsel in verdenking gesteld wegens "illegale belangenneming" toen hij aan het hoofd stond van het ziekenfonds Mutuelles de Bretagne. In 2017 had het weekblad Le Canard enchaîné onthuld dat het ziekenfonds in 2011 beslist had lokalen te huren die eigendom van zijn levensgezellin waren.

Kort na de bekendmaking van zijn inverdenkingstelling verklaarde Ferrand, een getrouwe van de Franse president Emmanuel Macron, dat hij "vastbesloten" was "zijn taak aan het hoofd van de Assemblée national voort te zetten".

Na een ondervraging van bijna vijftien uur op de arrondissementsrechtbank van Rijsel "hebben de drie onderzoeksrechters die met het dossier belast zijn, beslist Richard Ferrand in verdenking te stellen wegens illegale belangenneming", maakte het parket van Rijsel 's nachts bekend. De ondervraging van de voorzitter van het lagerhuis begon gisteren en eindigde rond 00.30 uur vannacht.

Door de zaak rond Mutuelles de Bretagne moest Ferrand in juni 2017 uit de regering van Macron stappen, kort nadat hij tot minister van Territoriale Samenhang was benoemd. Hij ontkent elke onregelmatigheid. 

Sandrine Doucen, de levensgezellin van Ferrand,werd vandaag eveneens verhoord in Rijsel door dezelfde drie onderzoeksrechters die beslisten om Ferrand in verdenking te stellen. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christelle Vandermaelen

    Toch chapeau dat het gerecht nog zijn gang kan gaan in Frankrijk. Hier kent alle hooggeplaaste elkaar en word er regelmatig een oog dichtgeknepen...

  • Celestine Van Combrugge

    Ja, eentje meer of minder he , kan er nog maar bij zeker , blijkbaar heerst er een ziekte bij die grootverdieners , sjoemelen