Voorzitter van Democratische partij belooft eerlijke voorverkiezingen VS

De democratische kandidaten van de voorverkiezingen in 2016, Hillary Clinton en Senator Bernie Sanders.
EPA De democratische kandidaten van de voorverkiezingen in 2016, Hillary Clinton en Senator Bernie Sanders.
De voorzitter van de Democratische partij heeft beloofd dat de komende Amerikaanse voorverkiezingen eerlijk zullen verlopen. Hij reageerde daarmee op de onthulling van zijn voorganger Donna Brazile, die onthulde dat Hillary Clinton en haar campagne de strijd zo manipuleerden, dat zij de Democratische nominatie niet kon verliezen.

Clinton, die de voorverkiezingen overigens al met grote voorsprong was ingegaan, werd uiteindelijk inderdaad de Democratische kandidaat, ten koste van Bernie Sanders, maar verloor de race om het Witte Huis van Donald Trump. De kritiek luidde onder meer dat de partij Clinton de volledige regie had gegeven en zij zelf kon bepalen wanneer debatten plaats hadden.

Voorzitter van de Democratische partij Tom Perez
rv Voorzitter van de Democratische partij Tom Perez

Gelijke kansen

Tom Perez verzekert nu dat alle kandidaten bij de komende voorverkiezingen in 2020 gelijke kansen zullen hebben op de overwinning. "De verkiezingen zullen ondubbelzinnig eerlijk en transparant verlopen'', zo verklaarde hij.

Perez zei verder dat hij meer dan ooit erop toe zal zien dat elke schijn van partijdigheid zal worden voorkomen en dat de kiezer weer vertrouwen kan hebben in het democratische proces.