Voorzitter SPÖ moet grote coalitie vormen in Oostenrijk

SPÖ-voorzitter Werner Faymann met president Heinz Fischer.
UNKNOWN SPÖ-voorzitter Werner Faymann met president Heinz Fischer.

De Oostenrijkse president Heinz Fischer heeft vandaag Werner Faymann, de voorzitter van de SPÖ, belast met de vorming van een nieuwe regering. Faymann zal in de eerste plaats een grote coalitie op de been proberen te brengen, met de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij ÖVP.

De Oostenrijkse sociaaldemocraten waren met 29,3 procent van de stemmen als sterkste partij uit de vervroegde parlementsverkiezingen gekomen. De ÖVP verloor ongeveer acht procent aan de rechtse partijen FPÖ en BZÖ en kwam op zo'n 26 procent uit. De rechtse partijen zijn met samen ongeveer 28 procent de tweede sterkste politieke kracht. Ook de Groenen, die zo'n 10,5 procent haalden, zijn in het nieuwe parlement vertegenwoordigd.

Faymann toonde zich vandaag optimistisch over de slaagkansen om een grote coalitie te vormen. Nochtans was de vorige grote coalitie niet echt een lang leven beschoren. Daardoor kwamen er net vervroegde verkiezingen. Faymann zei ook nog dat hij geen plan-B in de kast heeft liggen, mochten de gesprekken over de vorming van een grote coalitie mislukken. (dpa/ka)