Voorzitter Europees parlement: “Mussolini deed enkele positieve dingen”

De voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani.
AFP De voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani.
De Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini "heeft enkele positieve dingen" gedaan tijdens zijn regime. Dat zegt de voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaanse conservatief Antonio Tajani.

"Hij heeft positieve dingen gedaan om de infrastructuur in ons land op te bouwen. Voor hij de oorlog heeft verklaard aan de hele wereld in navolging van Hitler. Voor hij raciale wetten invoerde. En voor de tragische Matteotti-affaire", zei Tajani aan de Italiaanse zender Radio24.

"Ik ben geen fascist, ik ben nooit fascist geweest. Maar als we eerlijk moeten zijn, bouwde hij wegen, bruggen, gebouwen, sportinfrastructuur, en hij won veel land (op moeras). Als je een historisch oordeel velt, moet je objectief zijn", zei Tajani.

Mussolini's regime duurde van 1922 tot 1943. Giacomo Matteotti was een parlementslid uit de oppositie die door een fascistische knokploeg vermoord werd in 1924. De raciale wetten in Italië werden in 1938 ingevoerd, en het land begon samen met nazi-Duitsland in 1940 aan de Tweede Wereldoorlog.

Politiek incorrecte uitspraken

Tajani sprak op de radio met 'La Zanzara' ('De Muskiet'), een controversiële radioshow die erom bekendstaat dat ze haar gasten politiek incorrecte uitspraken ontlokt. De voorzitter van het Europees Parlement is medeoprichter van de Forza Italia van ex-president Silvio Berlusconi. Berlusconi lokte ook al eens hevige kritiek uit toen hij zei dat Mussolini, afgezien van zijn raciale wetten, een leider was die "het in veel andere opzichten goed heeft gedaan".

De fractieleider van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement, Udo Bullman, zei al dat Tajani's uitspraken "ongelofelijk" zijn. "Hoe kan een voorzitter van het Europees Parlement er niet in slagen om de aard van fascisme te erkennen? " schreef hij op Twitter.

Ook op Twitter, zei Tajani dat "zij die manipuleren wat ik gezegd heb zich zouden moeten schamen". "Ik ben altijd een overtuigde anti-fascist geweest. Ik zal niet toelaten dat anderen iets anders suggereren.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  En gratis operaticketjes voor de arbeiders. Eerst maar eens kijken naar de film 'Novecento' van Bertolucci. ..

 • robrecht Peeters

  het klopt natuurlijk. Mussolini zorgde ervoor dat het chaos op het Italiaans spoornet ophield maar vooral hij deed de moerassen draineren zoals rond Rome zodat de malariamug uitstierf en bijgevolg ook de malaria ziekte tot het verleden behoorde.

 • FRANK WILLEMS

  Dankzij het nazi regime hebben we ook de ziekenkas , maar die paar positieve punten wegen niet op tegen negative .

 • Erwin Vandriessche

  Het is niet omdat Hitler en Mussolini (snel-)wegen en infrastructuur hebben gebouwd, dat ze daarom goed hebben gedaan hé! Het waren dictators die dit enkel hebben gedaan om hun oorlogsmachine sneller te kunnen verplaatsen en inzetten van A naar B en niet voor het volk! Eigenlijk zijn zulke bemerkingen ongepast dit goed te praten.

 • DIRK VANGOSSUM

  Geschiedenis wordt herschreven door de overwinnaars... en politiek correct denken. Feit: zowel Hitler als Mussolini kwamen democratisch aan de macht, en dit door het deficit en onbekwaamheid van andere politici om het land te leiden.