Voorzitter EU-parlement eist hulp voor migrantenschip dat al week op zee dobbert

Het schip Open Arms.
AFP Het schip Open Arms.
“De 121 migranten op het reddingsschip Open Arms moeten onmiddellijk hulp krijgen en eerlijk worden verdeeld over de Europese landen.” Die oproep doet Italiaans sociaaldemocraat en voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, in een brief aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. 

“Het is steeds hetzelfde liedje als een reddingsschip met migranten in Europese wateren vaart”, klaagt Sassoli, lid van de Italiaanse oppositiepartij Partito Democratico (PD), over de weigering van EU-landen de migranten op te nemen. 

Het onder de Spaanse vlag varende schip dobbert al ruim een week op de Middellandse Zee en weigert de migranten terug te brengen naar Libië. Onlangs zijn wel enkele hoogzwangere opvarenden van het schip gehaald. “Het schip kan nergens heen en hulp lijkt niet in zicht”, schrijft Sassoli. “In een tijd dat eigenbelang de norm lijkt te zijn, moeten we onze plicht voluit vervullen.” Europa heeft volgens hem zijn ‘hart en ziel’ verloren als het de opvarenden niet beschermt.

Een kind wordt een reddingsschip in geholpen.
AFP Een kind wordt een reddingsschip in geholpen.

Impasse 

De Italiaan zegt zich ervan bewust te zijn dat lidstaten zijn verzoek alleen op vrijwillige basis kunnen inwilligen. De hervorming van het Dublin-systeem, dat voorschrijft dat asielaanvragen worden behandeld in het land van aankomst, verkeert namelijk al lange tijd in een impasse. Daardoor kunnen migranten niet verplicht worden verdeeld over de landen. Uit protest daartegen weigert Italië de schepen met migranten. 

Amnesty

Amnesty International eist dat het schip, met meer dan 30 kinderen aan boord, direct toestemming krijgt om aan te meren. “Het is tijd dat Europese regeringen stoppen met het spelen met mensenlevens.” De organisatie wijst naar Spanje, Malta en Italië als schuldigen van de impasse en verwijt politici hun verantwoordelijkheid onder internationaal recht ‘schaamteloos’ te ontlopen. 

Zaterdag vertrekt volgens Amnesty vanuit Spanje een ander schip om de Open Arms te helpen met onder meer voedsel water en medicijnen.

David Sassoli.
EPA David Sassoli.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  De Italiaanse kerel is beslist geen vriendje van Salvini. Hij maakt deel uit van de Brusselse linkse bende die Europa heel bewust in grote problemen heeft gebracht.

 • Rosa Cockx

  Terug brengen van waar ze komen is de enige oplossing. Europa zit vol die smokkelschepen aan de ketting en straffen voor mensenhandel.

 • ANN LIMBOS

  Binnenkort valt Europa in duigen als ze nog meer zogezegde " vluchtelingen " opnemen. We zijn nu al vreemdeling in onze eigen straat.

 • Jef Heffens

  Amnestie International heeft niks te eisen, ze hebben al een tijdje hun moreel gezag verloren. Amnestie International wordt net zoals AZG geleid door extreem linkse intellectuelen die hun eigen migratie politiek door de strot van alle Europeanen willen duwen.

 • Danny Govaerts

  De afspraak is toch wie op deze manier Europa probeert te bereiken wordt terug gestuurd.. Waarom gaat die gast tegen zijn eigen regeling protesteren. Redden en in de dichtst bij zijnde haven afzetten.. Al de rest is mensen smokkel. , En moet bestraft worden als mensen smokkel.