Voorzitter Democraten Iowa neemt ontslag na chaos voorverkiezingen

Troy Price, de partijvoorzitter van de Democraten in Iowa. (04/02/2020)
REUTERS Troy Price, de partijvoorzitter van de Democraten in Iowa. (04/02/2020)
Troy Price, de partijvoorzitter van de Democraten in Iowa, neemt ontslag als door de chaos tijdens de voorverkiezingen in zijn deelstaat. Dat heeft Price woensdag zelf aangekondigd.

Price lag onder vuur sinds de ‘caucus’ op 2 februari. Technische problemen met een app die de resultaten uit elk van de zowat 1.700 "stembureaus" moest doorgeven zorgde voor fouten in de resultaten en vertragingen bij de bekendmaking van de uitslag. Volgens de Democraten was een en ander het gevolg van een programmeerfout, en werden de resultaten wel op een correcte manier ingegeven, maar werden ze maar gedeeltelijk doorgegeven. De partij controleerde daarop ook de papieren weergaven van de resultaten. Zowel Bernie Sanders als Pete Buttigieg vroegen om een gedeeltelijke herziening van de resultaten in Iowa

Wat is een caucus? Welke rol spelen afgevaardigden bij het kiezen van de presidentskandidaat? Alles over de voorverkiezingen in de VS lees je in dit artikel.

"Het lijdt geen twijfel dat het proces van de bekendmaking van de resultaten niet heeft gewerkt. Dat was eenvoudigweg onaanvaardbaar", schreef Price in verklaring. Hij beloofde een onafhankelijk onderzoek dat moet uitwijzen hoe een dergelijk fiasco in de toekomst vermeden kan worden. "Feit is dat de Democraten beter verdienen dan wat er zich de nacht van de caucus heeft voorgedaan. Als voorzitter van deze partij betreur ik ten zeerste wat er is gebeurd en draag ik in naam van de Democratische partij van Iowa de verantwoordelijkheid voor alle fouten", aldus nog Price.

Zaterdag wordt er een interim-voorzitter gekozen die Price zal vervangen. 

Lees ook: Welke Democraat kan Trump verslaan? Dit zijn de kanshebbers (HLN+).
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.