Vooruitblik op 'Super Saturday': Johnson moet brexitakkoord ook aan Labour-rebellen verkopen

Een opgeluchte Boris Johnson wordt op de Europese top omringd door Hongaars premier Viktor Orban, Cypriotisch president Nicos Anastasiades, Iers premier Leo Varadkar en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Is morgen hem het lachen vergaan?
EPA Een opgeluchte Boris Johnson wordt op de Europese top omringd door Hongaars premier Viktor Orban, Cypriotisch president Nicos Anastasiades, Iers premier Leo Varadkar en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Is morgen hem het lachen vergaan?
Nu er een nieuw brexitakkoord is tussen de EU-onderhandelaars en de Britse regering zijn alle ogen gericht op de historische stemming in het Britse parlement morgen. “Nu komt het aan op de getalletjes”, schrijft de krant The Guardian. De Britse premier Boris Johnson zal vooral moeten rekenen op de steun van rebelse Conservatieve parlementsleden en een aantal Labour-parlementsleden. Maar dat het kantje-boortje wordt op ‘Super Saturday’, staat nu al vast.

Morgen volgt het lastige gedeelte, is de algemene teneur in de Britse kranten. “Boris Johnson zal de komende 24 uur verwoede pogingen doen om zijn akkoord te verkopen aan de parlementsleden”, zo schrijft The Times deze ochtend. De brexitgezinde pers die zich altijd verzetten tegen de deal van Theresa May altijd, zoals The Daily Telegraph en The Sun zijn nu wel optimistisch. Volgens The Telegraph, die een foto van een opgeluchte Johnson op de voorpagina plaatste, is de Britse premier zelfs “een echte staatsman”. Volgens The Sun is het akkoord dat gisteren werd aangekondigd een “enorme overwinning” voor Johnson. 

Andere kranten zijn veel voorzichtiger. “Op de rand van de brexit... nog maar eens”, kopt The Daily Mirror. “Hij staat voor een wanhopig gevecht om voldoende parlementsleden voor het akkoord te winnen.” Hoe kan Johnson genoeg stemmen vergaren? BBC en Sky News schrijven dat het zeer nipt zal worden. Ook volgens een berekening van The Financial Times zal Johnson moeten vechten voor de laatste extra stemmen.

DUP blijft tegen

Alle progressieve partijen (Liberaal-democraten, Groenen, de Schotse en Welshe nationalisten) zullen tegen de deal stemmen. Ook de Noord-Ierse Unionisten van DUP, die tien cruciale Lagerhuiszetels bezet, zullen tegen stemmen. Dat herhaalde parlementslid Sammy Wilson deze ochtend nog eens bij BBC Radio 4. Johnsons enige hoop is dat de DUP valt voor politieke omkoping, zoals een nieuwe smak geld of intrekking van het regeringsvoornemen om abortus en het homohuwelijk te legaliseren.

Over de leden van de European Research Group, de conservatieve groep van harde brexiteers die de deal van Johnsons voorganger May nooit steunden, kan Johnson optimistischer zijn. Hun boegbeeld, Jacob Rees-Mogg, prees Johnson gisteren de hemel in en steunde het akkoord met veel enthousiasme. Een flink aantal harde brexiteers zou bereid zijn de nieuwe brexitdeal te steunen omdat ze denken dat dit hun laatste kans is. Wanneer het akkoord van Johnson sneuvelt, is de kans aanwezig dat de uiterst linkse Corbyn de macht overneemt of een EU-gezinde coalitie aantreedt. Dat zou immers hun grootste nachtmerrie zijn.

Jacob Rees-Mogg, de leider van de Conservatieve fractie en een van de belangrijkste harde brexiteers, heeft gisteren al verklaard de deal van Johnson te zullen steunen.
AP Jacob Rees-Mogg, de leider van de Conservatieve fractie en een van de belangrijkste harde brexiteers, heeft gisteren al verklaard de deal van Johnson te zullen steunen.

Zelfs als je rekening houdt met de steun van de harde harde brexiteers, kan je al besluiten dat Johnson een nieuwe nederlaag tegemoet gaat. De premier ziet zich nog maar verzekerd van de steun van 287 van de 639 zetelende parlementsleden. Dit betekent dat hij nog 33 parlementsleden over de streep moet trekken om een meerderheid van 320 te vinden.

Daarom kijkt Johnson nu naar drie groepen: de Conservatieve rebellen die uit de partij gezet werden, een aantal leden van de Labour-oppositie en onafhankelijke parlementsleden die uit de Labour-partij stapten uit onvrede met de koers van voorzitter Jeremy Corbyn.

Ironisch genoeg moet Johnson nu dus steun zoeken bij Conservatieve rebellen die hij eerder uit de partij gooide. Oliver Letwin, een van de voormalige leden van de partij, verklaarde bij de BBC dat hij de deal zou steunen, en dat er in totaal 17 of 18 van de 21 rebellen zijn voorbeeld zouden volgen. Dat zou het aantal stemmen voor Johnsons deal op 304 of 305 brengen.

Een cruciale rol is ook weggelegd voor een groep van twintig tot dertig Labour-afgevaardigden die in principe voor een akkoord zijn en die Mays deal uiteindelijk hebben gesteund. Op die groep zal Johnson zich vooral richten op de deal te verkopen. Het gaat om Labour-parlementariërs met een achterban die sterk voor leave is. Zij willen het akkoord steunen op voorwaarde dat er goede sociale standaarden voor werknemers gegarandeerd blijven. Maar in die fractie zal Johnson nog veel overtuigingskracht moeten gebruiken.

Zo kon nieuwssite BuzzFeed een e-mail van Labour-parlementslid Sarah Champion, die het brexitgezinde kiesdistrict Rotherham vertegenwoordigt, inkijken waarin ze aangeeft dat ze voor de deal zal stemmen. “De deal die Boris Johnson heeft gesloten, is verre van perfect. Maar we staan ​​voor de keuze tussen deze deal en een catastrofale no deal-brexit. In deze omstandigheden, en met de mening van de meerderheid van mijn kiezers in het achterhoofd, kan ik bevestigen dat ik voor de deal stem”, luidt haar motivatie.

Broer van Boris Johnson

Volgens Sky News zijn er alvast een vier onafhankelijke ex-Labour-leden die voor de deal zullen stemmen, wat het aantal op 310 zou brengen. Op die manier zou Johnson nog tien stemmen nodig hebben en daarvoor kijkt hij vooral naar de Labour-rebellen. Nog volgens Sky News bestaat de kans dat er zes Labour-leden voor zouden stemmen. Dan zijn er nog twee gevallen waar Johnson een beroep op zou kunnen doen, een lid van de pro-Europese LDP (Liberaal-Democraten) die wel voor de brexit voelt, Norman Lamb, en Jo Johnson, de broer van de premier die in maart nog tegen stemde.

De verwachting bij gokkantoren is echter dat Johnson zeven stemmen tekort gaat komen. De historische zitting begint morgen om 9.30 uur plaatselijke tijd.  Het wordt nagelbijten tot dan.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Vandeputte

  Vorig weekend vernam ik van een Britse die op het vasteland woont dat zij door dat Brexit gedoe en de invloed op de wisselkoersen ongeveer 1/3de van haar inkomen verloren heeft. Maar zoiets kan de heren politici waarschijnlijk niet schelen.

 • Bram De Clerck

  Tja je weet nu al dat het verworpen gaat worden en dan maar hopen dat Juncker en Macron woord houden en geen verlenging meer geven.

 • Marc Baeyens

  Wat Engeland nodig heeft is een nieuw referendum. Anders blijven ze in een leugen voort modderen. De Britten werden bedrogen door Farage en Co.

 • Gust Trentels

  Zaterdag wordt het voorstel goedgekeurd. Juncker & Co hebben reeds laten verstaan dat er geen verlenging van de termijn meer komt.

 • Luciano Van As

  Volgens mij gaat er veel beloofd worden, achter de schermen, door Johnson, velen gaan erin trappen maar beloftes zullen niet nagekomen worden... Manoeuvre a la Trump! Zaterdag zal Brexit een feit zijn!!