Voortvluchtige wapenhandelaar Jacques Monsieur, ‘Handelaar des Doods’, opgepakt in Portugal

Jacques Monsieur
AP Jacques Monsieur
De notoire Belgische wapentrafikant Jacques Monsieur is gisterenavond opgepakt in Evora, in Portugal. Dat is aan VTM NIEUWS bevestigd. Hij werd vorig jaar in beroep veroordeeld tot 4 jaar celstraf en een boete van 1,2 miljoen euro wegens illegale wapentrafiek naar onder meer Libië, Tsjaad, Pakistan en Iran.

De Belgische Jacques Monsieur is één van de grootste wapentrafikanten die ons land ooit kende. Hij werd tot een gevangenisstraf van 4 jaar veroordeeld voor wapenhandel. Monsieur werd ervan verdacht tussen 2006 en 2009 betrokken te zijn geweest bij de illegale levering van honderdduizenden (vol)automatische wapens, munitie, tanks, helikopter, vliegtuigen en ander militair materieel in conflictgebieden zoals Libië, Tsjaad, Pakistan en Iran. Jacques Monsieur kreeg toen drie jaar celstraf en een boete van 300.000 euro.

In beroep

Na zijn straf ging de wapenhandelaar in beroep. Bijgevolg werd hij vorig jaar in oktober tot een zwaardere straf veroordeeld. Monsieur kreeg uiteindelijk 4 jaar cel en een geldboete van 1,2 miljoen euro. In tegenstelling tot het vonnis van de correctionele rechtbank, is de man in beroep wel veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele bende.

Jacques Monsieur is afkomstig uit het Vlaams-Brabantse Lot. Hij staat ook bekend als ‘de vos’ of ‘de maarschalk’. Een tiental jaar geleden werd hij ook al eens veroordeeld in de Verenigde Staten, in een zaak die te maken had met de Iran-Contra-affaire. In die affaire leverde de VS illegaal wapens in Iran.

Gevlucht

Jacques Monsieur was voortvluchtig en leefde ondergedoken in Evora, in Portugal. Daar heeft een Portugees FAST-team hem gisteravond gearresteerd, op vraag van het Belgische gerecht. Het FAST van de Belgische federale politie vond een spoor van Monsieur terug in Tarascon in Frankrijk, waar hij de eigenaar was van een mas, een landhuis-boerderij. Dat goed verkocht hij in maart van dit jaar.

Jacques Monsieur was eigenaar van een flink aantal paarden. Vorige maand bleek dat negen paarden naar Portugal werden overgebracht door een Franse paardenfokker. De kostprijs voor het transport (2.500 euro) werd nooit betaald door Jacques Monsieur. Het spoor van het paardentransport was bijzonder nuttig voor de speurders van het FAST. Zij volgden dit en dat bracht hen uiteindelijk naar Herdade do Jambujal, Evora in Portugal, aldus de mededeling.

Samenwerking

Dankzij de intense samenwerking tussen de Belgische, Franse en Portugese speurders kon de voortvluchtige gelokaliseerd en gearresteerd worden door FAST-Portugal. Jacques Monsieur had zijn geheim onderkomen gevonden in een groot landhuis naast zijn paardenstallen.

De arrestatie was het resultaat van een een intense samenwerking van de FAST-teams van België, Frankrijk en Portugal binnen het netwerk ENFAST, het European Network of Fugitive Active Search Teams.

Vrijdag verschijnt Monsieur in Portugal voor de rechtbank. Het federaal parket heeft een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd en vraagt de overlevering naar ons land. 
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Rymen

  Die zijn dagen zijn niet geteld. Hij kreeg vier jaar en kan dus na ongeveer één jaar al vrij komen. Maar er is meer: wegens de "vrijlatingsobsessie" van Justitie kon hij naar Portugal ontsnappen en kon de politie eens te meer in actie schieten en andere belangrijke taken aan de kant laten.

 • Don Tessers

  Die zijn dagen zijn geteld.

 • Petra Segers

  Zoveel moeite deed hij toch niet om zich te verstoppen. Hij zat nog in Europa en liet broodkruimels achter ter grootte van een paard. Enkel een mailtje naar justitie met de vraag hem te komen halen was nog makkelijker geweest

 • guido vermeyen

  De FN wapenfabriek in Herstal...hoeveel doden hebben die op hun geweten, allé die politici die alles verkopen aan malafide landen...

 • Luc Van Hoef

  Worden Europa en de VS ook gestraft ? Leveringen naar o.a. Iran gebeurden met medeweten van de VS en naar ex Joegoslavië met medeweten van Europa....