Voormalige stafchef Witte Huis haalt uit naar Trump

John Kelly met president Donald Trump in oktober 2018 in het Oval Office in het Witte Huis.
REUTERS John Kelly met president Donald Trump in oktober 2018 in het Oval Office in het Witte Huis.
John Kelly , tot januari 2019 stafchef van het Witte Huis, heeft in een gesprek met studenten aan de Drew-universiteit in New Jersey uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump, zo heeft het magazine The Atlantic gemeld. Hij somde een lange lijst op van punten waarover hij het oneens was met het Republikeinse staatshoofd en uitte kritiek op sommige van zijn beslissingen en uitspraken.

De stafchef van het Witte Huis is een sleutelfiguur voor het Amerikaanse presidentschap. Als echte rechterhand van het staatshoofd coördineert hij de facto dikwijls het reilen en zeilen van de regering.

Zo steunde Kelly luitenant-kolonel Alexander Vindman die vrijdag is ontslagen uit de Nationale Veiligheidsraad omdat hij had getuigd in het impeachmentonderzoek van het Huis van Afgevaardigden. Met name heeft hij verteld te hebben gehoord hoe Trump in een telefoontje met zijn Oekraïnse collega Volodimir Zelenski het hervatten van militaire steun aan Kiev afhankelijk maakte van een onderzoek naar zijn Democratische rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter, wat de kern was van een van beide artikels van impeachment.

Vindman "heeft exact gedaan wat wij hen (medewekers) leren te doen tijdens hun hele carrière. We leren medewerkers om illegale bevelen niet op te volgen. Als een leidinggevende zo'n bevel geeft, moet hij daarop worden aangesproken", aldus Kelly.

“Ik was het meerdere keren met de president oneens”

Omtrent de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die Trump drie keer heeft ontmoet, zei de ex-stafchef dat die "nooit zijn kernwapens zal opgeven". "De president heeft geprobeerd (...) Maar dat heeft niet gepakt. Ik ben van nature een optimist, maar ik ben ook een realist. Ik heb nooit gedacht dat Kim iets anders deed dan met onze voeten te spelen, en hij heeft dit op een zeer efficiënte manier gedaan."

Aangaande de in de VS aankomende migranten zei Kelly dat het "in overgrote meerderheid goede mensen zijn (...) Het zijn niet allemaal verkrachters en moordenaars. Het is niet correct ze zo te bestempelen. Ik was het meerdere keren met de president oneens."

Voor Kelly in juli 2017 de belangrijkste adviseur van Trump werd, bekleedde de generaal van de mariniers op rust tijdens het eerste halfjaar van zijn presidentschap de post van minister van Binnenlandse Veiligheid.

“Stafchef zijn was niets voor hem”

Trump reageerde op de uitlatingen met een serie rancuneuze tweets. "Stafchef zijn was gewoon geen job voor hem", aldus het staatshoofd. "Zoals zoveel anderen die niet meer in het Witte Huis werken, mist hij de acties en kan hij gewoon zijn mond niet houden, waar hij militair en wettelijk nochtans verplicht toe is."

De president deelde ook een persoonlijke prik uit aan Kelly die hij kort voor zijn vertrek een "formidabele gast" had genoemd. "Zijn wonderbaarlijke vrouw, Karen, voor wie ik veel respect heb, heeft me op een dag apart genomen en me gezegd: ‘John heeft veel respect voor u. Wanneer wij hier niet meer zijn, zal hij nooit iets kwaads zeggen over u.’ Fout!”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vloebergs Jan

  USA word wakker!!!!

 • Jurgen Latet

  Heeft niet uit de biecht te spreken lands veraad op pakken en 25 jaar dwang aarbied waar gaan we naar toe als wij een foto op het net zetten wat niet kan is het kot te klein deze heren hebben beroeps geheim zo niet zeer zware straffen.

 • Wesley Gevaert

  Heeft Trump eigenlijk nog tijd vooriets anders dan zijn reputatie hopeloos te proberen beschermen? Het is als dweilen met de kraan open na al die terechte beschuldigingen. Veek tijd om president te zijn blijft er niet over..

 • guido Bervoets

  Uiteindelijk loopt elke samenwerking met Trump op hetzelfde fiasco uit. Lang duurt de samenwerking nooit en ofwel wordt u ontslagen, neemt u van ellende zelf ontslag ofwel belandt u in de cel door zijn bevelen op te volgen.Maar goed aflopen doet het nooit.

 • Diane Bernaerts

  "Being Chief of Staff just wasn’t for him": maar net als al de anderen die hij de laan heeft uitgestuurd, had Trump hem wel zélf gekozen, net als al de rest van zijn "great team" waar nu niets meer van overschiet. Benieuwd hoe lang de Republikeinen Trumps kinderachtige wraakzucht en zijn machtsmisbruik, dat enkel nog erger is geworden na het mislukte impeachment, nog gaan slikken!