Voormalige Sovjetleider Gorbatsjov waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog

Volgens oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov moeten we opletten voor een nieuwe Koude Oorlog
getty Volgens oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov moeten we opletten voor een nieuwe Koude Oorlog
De voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov heeft gisteren opnieuw gewaarschuwd voor de oplopende spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten. Gorbatsjov zei dat “we niet mogen terugkeren naar de dagen van de Koude Oorlog”.

“We moeten oorlog eens en voor altijd uitbannen. Het allerbelangrijkste is om af te komen van kernwapens", zo was te horen in de speech van de 87-jarige Gorbatsjov. De voormalige Sovjetleider woonde in een bioscoop in Moskou de première van de film ‘Meeting Gorbachev’ bij.

Gorbatsjov, die kampt met gezondheidsproblemen, voerde niet zelf het woord, maar liet een assistent zijn speech voorlezen.

Ze spreken nu al over een kernoorlog als iets dat volkomen acceptabel is

Michail Gorbatsjov

Confrontatie

Vorige maand kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de Verenigde Staten zich zouden terugtrekken uit het INF-ontwapeningsverdrag. Gorbatsjov heeft dat verdrag in 1987 ondertekend. “Het gevaarlijkste zou zijn om terug te keren naar confrontatie, het begin van een nieuwe wapenwedloop. Ze spreken nu al over een kernoorlog als iets dat volkomen acceptabel is. Hij wordt voorbereid, scenario's worden besproken", aldus de oud-wereldleider.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Baldr VanHoek

  Trump is het omgekeerde equivalent van staatsleider die Gorbotsjov was.

 • chris Ceulemans

  De dreiging zal niet van Rusland of Amerika komen, maar van China, die zijn nu bezig aan de opbouw van een grote militaire macht. Hebben nu ook reeds verscheidene militaire basissen ...Djibouti, Iran...en waar nog?

 • Eric Grosemans

  Dit is niet in gang gezet door Trump zijn voorganger, maar door Trump zelf. Van zowat al zijn voorgangers, zelfs van G W Bush, was men relatief zeker dat ze niet op de knop zouden drukken, van Trump kan je het niet zeggen, hij is er toe in staat.

 • Rudy Meert

  Gelukkig is Vladimir Poetin veel intelligenter dan zijn Amerikaanse ambtsgenoot. Deze laatste waant zich ongenaakbaar en denkt een mogelijk conflict te beperken tot het Europees vasteland, hoe dom. Trump zal met alle plezier de verwenste NAVO soldaten opofferen, maar in de huidige oorlogsvoering bestaat zoiets als afstand niet meer.

 • Jacques De Meulemeester

  En die man heeft zoveel gedaan voor de wereldvrede...