Voormalige soldaat krijgt 23 jaar cel voor moord op onderzoeksjournalist en zijn verloofde in Slovakije

Miroslav Marcek.
AP Miroslav Marcek.
Een Slovaakse rechtbank heeft de voormalige soldaat Miroslav Marcek tot een celstraf van 23 jaar veroordeeld voor de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova. Het paar werd op 21 februari 2018 doodgeschoten in hun woning in het dorp Vleka Maca. 

De 27-jarige Kuciak was bezig met een onderzoek naar de banden tussen politici, zakenlui en de georganiseerde misdaad. De moord leidde tot nationale protesten tegen corruptie en uiteindelijk zelfs tot de val van de toenmalige regering van premier Robert Fico. Ook de nationale politiebaas moest opstappen.

Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova.
EPA Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova.

De 37-jarige Marcek was niet aanwezig op de rechtbank, maar gaf de feiten tijdens een zitting in januari wel toe. "Het was koelbloedig en kwaadwillig. De slachtoffers hadden niet de kans zich te verdedigen", zei rechter Ruzena Szabova . "Zijn bekentenis was een verzachtende omstandigheid." Openbaar aanklager Juraj Novocky had 25 jaar cel gevraagd en ging in beroep tegen de straf.

Miroslav Marcek stapt de rechtszaal binnen.
REUTERS Miroslav Marcek stapt de rechtszaal binnen.

Zakenman Marian Kocner, die het voorwerp was van Kiciaks onderzoek, staat samen met twee anderen terecht in afzonderlijke rechtszaken. Hij wordt ervan beschuldigd de opdrachtgever van de moord te zijn, maar pleit onschuldig.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.