Voormalige Russische spion Sergei Skripal ontslagen uit ziekenhuis

AFP
De voormalige Russische spion Sergei Skripal heeft het ziekenhuis in Groot-Brittannië mogen verlaten. Dat melden verscheidene internationale nieuwssites. Skripal werd begin maart samen met zijn dochter Yulia vergiftigd met zenuwgas in de stad Salisbury. Zijn dochter mocht al eerder naar huis. 

"Godzijdank! Gelukkig is hij genezen. Ik hoop dat hij blijft leven, in goede gezondheid en gezond en wel", reageerde de Russische president Vladimir Poetin nadat Skripal het ziekenhuis mocht verlaten.

Skripal en zijn dochter werden op 4 maart in elkaar gezakt gevonden op een bankje aan een winkelcentrum in Salisbury. Onderzoek wees uit dat ze vergiftigd werden met novichok, een chemisch wapen dat indertijd ontwikkeld werd in de Sovjetunie. De Britse overheid wees daarop meteen in de richting van Rusland als mogelijke dader, maar Moskou ontkent er iets mee te maken te hebben. De aanslag zorgde voor een zware diplomatieke crisis: zowel Russische als Britse diplomaten werden uitgewezen.

Hulp

Poetin gelooft niet dat de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal in Groot-Brittannië vergiftigd werd met een chemisch wapen. "Dan zou hij op slag dood zijn geweest", zei de Russische president vandaag tijdens een persconferentie met de Duitse kanselier Angela Merkel in Sotsji.

"Wij hebben onze Britse partners al herhaaldelijk voorgesteld elke noodzakelijke hulp te leveren voor het onderzoek", zei Poetin. "Voorlopig is er nog geen reactie geweest. Ons voorstel blijft gelden." 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hans Hoppe

    Wie "de zijderoutes" van Peter Fankopan gelezen heeft, weet dat Groot Brittannie niet aan zijn proefstuk toe is om de Russen uit te dagen. Maar wie het boek gelezen heeft weet ook dat de Britten steeds als zware verliezer uit hun eigen anti-russische enigmas komen. Na de 18 eeuw is het alleen maar naar beneden gegaan met de britten. Met het 21ste eeuws Skripal fiasco als zeer diep dieptepunt.

  • Gerard Braeckmans

    Oei, ik las bijna: 'in ziekenhuis geslagen'. Ik dacht al: 'Die man heeft een echt pech.