Voormalige rechterhand Erdogan keert AKP rug toe en wil eigen partij oprichten

De Turkse president Tayyip Erdogan in gesprek met Ali Babacan
EPA De Turkse president Tayyip Erdogan in gesprek met Ali Babacan
Ali Babacan, één van de stichtende leden van de regeringspartij AKP van de Turkse president Tayyip Erdogan, heeft de partij verlaten om een nieuwe partij op te richten. Hij doet dat omdat hij vindt dat Turkije een volledig nieuwe toekomstvisie nodig heeft.

Babacan is een voormalig vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Economie. In een brief aan het volk, waarover de Turkse media maandag berichtten, zegt hij trots te zijn op de bijdragen die hij heeft geleverd toen hij in functie was. Maar, zo voegt hij toe, hij merkt dat er een kloof bestaat tussen zijn waarden en ideeën en die van de AKP. "Er is nood aan een volledig nieuwe toekomstvisie voor Turkije", aldus Babacan, die zegt zich verantwoordelijk te voelen om die te verwezenlijken.

Volgens welingelichte bronnen zou hij dit jaar nog een nieuwe partij willen oprichten, samen met voormalig president Abdullah Gul. Dat zou de steun voor Erdogan en de AKP nog verder kunnen doen afbrokkelen, nadat de partij de burgemeestersverkiezingen in Istanboel vorige maand opnieuw verloor. De AKP had geëist dat die verkiezingen opnieuw zouden plaatsvinden, maar kon ook de tweede keer de burgemeesterssjerp niet winnen. Analisten zeggen dat dit binnen de partij als rampzalig werd ervaren, en voor onrust heeft gezorgd.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Lois

  Dat zou dan de genadeslag zijn voor de dictator en zeer terecht hij heeft zijn gevangenissen boem vol zitten met mensen die geen proces gekregen, hebben enkel om zelf aan de macht te kunnen blijven.

 • MICHELINE GEVERS

  Komen er scheurtjes in? Wordt het "Dic Ta Tor"?

 • Jef Heffens

  Als die erin slaagt om een partij op te richten en deel te nemen aan de verkiezingen dan is het over en out voor Erdogan. Nog even afwachten wat Erdogan weer uit zijn mouw zal schudden, misschien gaat hij hem beschuldigen van aanhanger te zijn van Fethullah Gülen of zoiets.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Binnenkort een nieuwe “staatsgreep” tegen Erdogan. Erdogan verdraagt geen tegenstanders.