Voormalige nummer drie van het Vaticaan schuldig bevonden aan pedofilie

Omstuwd door cameraploegen verlaat George Pell de rechtbank in Melbourne.
AFP Omstuwd door cameraploegen verlaat George Pell de rechtbank in Melbourne.
De Australische kardinaal George Pell, de voormalige nummer drie van het Vaticaan, is schuldig bevonden aan kindermisbruik. Dat maakte een rechtbank in Melbourne dinsdag bekend. Pell is daarmee de hoogste verantwoordelijke van de Rooms-Katholieke Kerk die veroordeeld is in een pedofiliezaak.

De 77-jarige kardinaal is schuldig bevonden aan seksuele agressie en 4 andere zedenmisdrijven tegen 2 koorjongens, die op het moment van de feiten niet ouder waren dan 13 jaar. De feiten werden gepleegd in de sacristie van de Saint Patrick’s Cathedral in Melbourne in de jaren 90.

Pell had de beschuldigingen eerst ontkend. De jury kon niet tot een beslissing komen tijdens het eerste proces in september. Op een nieuw proces op 11 december werd hij wel schuldig verklaard. Maar de rechtbank van Melbourne beval een publicatieverbod, waarbij alle media verboden werd om over de zaak te publiceren.

Doel was om de jury te beschermen tijdens een tweede proces waarin kardinaal Pell aanvankelijk ook moest berecht worden voor andere vermoedelijke feiten. Maar het parket besliste om af te zien van die tweede reeks van vervolgingen. Als gevolg daarvan verviel de verplichte black-out van Australische media over de eerste zaak en konden ze berichten over het vonnis.

De strafmaat voor Pell ligt nog niet vast. Een nieuwe rechtbankzitting vindt woensdag plaats. De advocaten gaven al aan in beroep te willen gaan.

George Pell was financieel adviseur van de paus en hoofd van het Secretariaat voor de Economie van de Romeinse Curie. In die hoedanigheid was hij de nummer drie van het Vaticaan. 

AFP4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verstappen Martine

  Alle godsdiensten afschaffen dat moeten ze doen. Niet alleen de katholieke kerk doet het.

 • herve lahousse

  pedofielen en kindermisbruikers worden in de cel of instelling gestopt,bij de kerkfabriek is het anders,daar gaan ze gewoon vrijuit,ik begrijp niet dat er echt nog volk naar de kerk gaat,het is een fabriek van sexueel verderf.

 • walter verkest

  Algemeen bij onze christelijke hypocrieten maar zal ook verjaard zijn ! Dus nog ene na Roger met dik pensioen die ontsnapt aan veroordeling door het gerecht ! . Zou opi Joopi daar niet van op de hoogte geweest zijn ? Nee zeker . Bende hypocriete huichelaars bedriegers die leven op de kosten van de mensen en in Rome in ongeziene weelde.

 • Emiel Van Riet

  Het vaticaan is de legale versie van de maffia... mensen beknotten en hun geld afhandig maken, hun wil opdringen en zelf alles doen waar ze zin in hebben....zelfs boven de wet staan en voor niets gestraft worden