Voormalige nazikampbewaker staat op zijn 94e voor de jeugdrechter: "Ik was 18 jaar. Ik wist niet dat er massamoorden werden gepleegd”

AFP
Een 94-jarige man staat in Duitsland terecht voor medeplichtigheid aan massamoord op gevangenen door de nazi's in een concentratiekamp in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ex-kampbewaker zei op de eerste zitting dat hij uit schrik niet in opstand durfde komen tegen zijn oversten. Dat er systematisch mensen werden vermoord, wist hij naar eigen zeggen niet.

De beschuldigde was amper 18 jaar toen hij als kampbewaker begon in kamp Stutthof, dichtbij de huidige Poolse stad Gdansk. Hij werkte er van juni 1942 tot september 1944. In het nazikamp van Stutthof zijn naar schatting 65.000 mensen vermoord. 

De 94-jarige Johann R. staat nu terecht voor de Duitse jeugdrechter, omdat hij ten tijde van de feiten nog geen 21 jaar was. Volgens de aanklager heeft hij tussen 1942 en 1944 meegeholpen aan de moord op honderden gevangenen in het concentratiekamp. 

Ik ben natuurlijk beschaamd dat ik onderdeel van de SS was. Maar tot op de dag van vandaag weet ik niet of ik de moed had gehad om het anders te doen

Gaskamers

Op de openingszitting in Münster las de verdediging een brief van de beschuldigde voor. Daarin zegt R. dat hij de wreedheden die in het kamp gepleegd werden niet wil betwisten. Hij zei dat de behandeling van de gevangenen “een grote schok” voor hem was en dat hij “medelijden met hen” had. 

Maar hij zegt ook dat hij destijds “niets afwist van uitroeiing van gevangenen”. “
Als 18-jarige wist ik niet dat er systematisch massamoorden werden gepleegd", klinkt het. “Ik wist niets van de gaskamers of de crematoria.”

AFP

“Geen nazi”

Verder verklaarde de man dat hij “geen nazi is”. “Dat ben ik nooit geweest en dat zal ik nooit zijn.” Uit schrik deed hij wat hem werd opgedragen. “Ik ben natuurlijk beschaamd dat ik onderdeel van de SS was. Maar tot op de dag van vandaag weet ik niet of ik de moed had gehad om het anders te doen.” 

De bejaarde formuleert nergens in zijn brief verontschuldigingen aan het adres van de slachtoffers of overlevenden van het kamp.

Concentratiekamp Stutthof, dichtbij de huidige Poolse stad Gdansk.
EPA Concentratiekamp Stutthof, dichtbij de huidige Poolse stad Gdansk.
EPA96 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tomas Hulsmans

  Ook nu zie je dagelijks mensen die niet inzien dat wat er nu gebeurt in de wereld niet koosjer is, van massa surveillance via camera's, vingerafdrukken en internet tot de ontmenselijking van sommige groepen. Tot ze zelf getroffen worden, dan zullen de tranen van berouw in overvloed vloeien. Als het veel te laat is..

 • WILLY ZACHEL

  Altijd dat zelfde liedje ‘wir haben es nicht gewust ‘ begin een beetje afgezaagd te worden Onbegrijpelijk dat ze daar nu nog tijd en geld in steken wat nut heeft nu zoiets ?

 • Jef Lois

  Steeds weer het zelfde ze weten nergens niks van en hebben niks gezien net als je de gevangen IS-ers hoort ze wisten van niks hebben niks gedaan want werkten in een ziekenhuis die ze allemaal plat gegooid hebben. Veroordelen en in de cel ongeacht hun ouder dom.

 • Belinda Vanderhallen

  Idd, ze hadden hem 60 jaar geleden al voor de rechtbank kunnen slepen en zijn deel in de genocide beoordelen en/of veroordelen. Hij heeft 70 jaar in vrede kunnen leven, laat hem nu maar wat zweten!

 • Gino Denil

  Bevel is bevel geldt niet. Niet in het leger en ook niet in oorlogstijd. Er wordt van uitgegaan in het recht, ook internationaal recht, dat je ook nog altijd een eigen geweten hebt dat je moet volgen en je in overeenstemming moet handelen met de internationale rechtsregels die in oorlogstijd gelden. Daarom werden Duitse soldaten en kampmedewerkers toch veroordeeld na de oorlog bij oorlogsmisdaden zonder zich op "bevel is bevel" te kunnen beroepen.