Voormalige leider geheime politie van Pinochet overleden

Manuel Contreras.
EPA Manuel Contreras.
Het voormalige kopstuk van de gevreesde geheime politie van de Chileense dictatuur van Augusto Pinochet, Manuel Contreras, is gisteravond op 86-jarige leeftijd overleden. Dat melden politiebronnen. Contreras wordt beschouwd als een van de grootste criminelen uit de Chileense geschiedenis.

Contreras, die tot meer dan 500 jaar cel veroordeeld werd in verschillende processen wegens martelingen, verdwijningen en ontvoeringen van tegenstanders, overleed in het militair hospitaal van Santiago.

De voormalige generaal leed aan diabetes en kanker, en zijn gezondheidstoestand was de voorbije dagen achteruit gegaan.

"Hij was een van de meest gehate personen in Chili. Hij heeft vele mensen gedood", aldus mensenrechtenadvocaat Roberto Garreton op de Chileense televisie.

Contreras was de oprichter en leider van de Dina, de geheime politie van de Chileense dictatuur, die verantwoordelijk geacht wordt voor de meeste slachtoffers van die dictatuur (1973-1990). Meer dan 3.200 mensen werden gedood of raakten vermist en ruim 38.000 mensen werden gemarteld.

Contreras werd gezien als "de rechterhand" van Pinochet en werd in 2005 opgesloten in de gevangenis. Sindsdien is hij meermaals veroordeeld, maar hij ontkende steeds dat de Dina verantwoordelijk zou geweest zijn voor martelingen of verdwijningen.

Augusto Pinochet.
EPA Augusto Pinochet.