Voormalig president Ivoorkust na 7 jaar vrijgelaten door Internationaal Strafhof

De voormalige president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo.
ANP De voormalige president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo.
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft vandaag de onmiddellijke vrijlating bevolen van de vroegere president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo. Deze uitspraak komt een dag nadat de man werd vrijgesproken van misdaden tegen de menselijkheid.

Gbagbo komt vrij nadat hij zeven jaar in de cel heeft gezeten. De 73-jarige voormalige politicus werd vrijgesproken bij gebrek aan bewijzen. Het hof in Den Haag verwierp ook de vraag van de openbaar aanklager om Gbagbo in hechtenis te houden in afwachting van een instelling van beroep tegen de uitspraak. 

Gbagbo was aangeklaagd wegens mensenrechtenschendingen na de presidentsverkiezingen van 2010 in het West-Afrikaanse land. In de nasleep van die stembusslag werden 3.000 mensen vermoord, een half miljoen mensen werden dakloos. 


Gbagbo, die de aanklachten politiek gemotiveerd noemde, verdedigde zichzelf voor het Strafhof sinds 2016. Hij was het eerste voormalige staatshoofd dat terecht stond voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Een medebeklaagde van Gbagbo, de voormalige minister van Jeugdzaken Charles Ble Goude, 47, werd dinsdag ook vrijgesproken van alle aanklachten. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Johan Van Hoeck

    Internationaal strafhof = politiek circus & vooral voor de Afrikanen die niet willen luisteren naar de knappe superieure blanke man...(lees: Frankrijk & co). Mandela heeft 27 jaar moeten "wachten"... we gaan erop vooruit...

  • frans Venloo

    Na zeven jaar ? schaf dit strafhof toch af het is onnuttig en geldverslindend .