Voormalig paus Benedictus acht ‘golden sixties’ verantwoordelijk voor seksueel misbruik binnen de kerk

Paus Benedictus
AP Paus Benedictus
De voormalige paus Benedictus schrijft in een essay van 5.500 woorden dat de seksuele revolutie in de jaren 60 verantwoordelijk is voor het kindermisbruik binnen de katholieke kerk. Het Vaticaan bevestigde inmiddels dat het essay daadwerkelijk geschreven werd door Benedictus XVI.

Elf pagina’s telt de brief die in het Duitse katholieke maandblad Klerusblatt gepubliceerd werd. Met zijn brief doorbreekt de voormalige paus ook meteen zijn stilzwijgen omtrent het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. De schuld schuift hij echter in de schoenen van de jaren 60, zestiger jaren, zeg maar de ‘golden sixties’.

“Aangezien ik binnen de katholieke kerk een positie als herder vervul, vroeg ik mezelf af hoe ik kon bijdragen aan een nieuw begin”, zo vat hij zijn brief aan.

En “het seksueel misbruik kon slechts zo’n omvang aannemen door de afwezigheid van God”. Wat lijkt te beginnen als een toegeving, slaat al snel om in louter met de vinger wijzen. “Na de revolutie in 1968 was pedofilie plots toegestaan en werd het als normaal beschouwd”, schrijft de gelovige man. Ook binnen de katholieke kerk zou er zich een ‘trend’ hebben doorgezet: “Er ontstonden al snel homoseksuele kliekjes”. 

“Leven zoals God het wilde”

Na een reeks beschuldigingen, besluit de paus zijn brief met een oplossing: “We moeten terug leven zoals God het wilde”. Een “herleving” van het geloof moet beginnen met een diepere eerbied voord de “heilige eucharistie”. Daarnaast bedankt hij zijn opvolger, paus Franciscus, voor alles wat hij doet. “Hij toont ons het licht van God.”
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Niet de golden sixties zijn verantwoordelijk voor het kindermisbruik maar diegenen die kinderen misbruikt hebben, samen met diegenen die het in de doofput staken. Het was trouwens al heel lang bezig voor de golden sixties. Als Benedictus maar zo'n belachelijke en crimiinele onzin kan uitkramen zou hij er beter het zwijgen toe doen. Het is net alsof je nu alle misdaden zou goedpraten 'omdat het nu eenmaal zo'n tijd is'.

 • rik Van Gils Rik

  Ik heb ook de sixties meegemaakt, maar pedofilie werd ECHT niet getolereerd!! Kon vroeger niet, nu niet en mag Nooit ! Van kinderen blijf je af!

 • irene van impe

  Natuurlijk, daarvoor gebeurde er natuurlijk niets : heeft iemand ooit het boek van een pastoor Rik gelezen, dat boek beschreef heel de seks geschiedenis van de "Heilige kerk" van in het begin.

 • Pieter Martens

  Je zou medelijden met zo,n man krijgen.

 • FRANS CORNELIS

  Daar hebben de "Golden Sexties" niks mee te maken ,waar ze nu over spreken was er al van in het begin , zie adam en eva hadden twee zonen en er gaat er ene voor de bijl , blijft er maar ene over dat moet nogal wat geweest zijn in die goede ouden tijd van de kerk , nu spreekt men daar over ,in het verleden de brandstapel of gevieren deelt ,een sekte al eeuwen

Video