Voormalig Frans minister in voorlopige hechtenis in affaire Crédit Lyonnais

Claude Guéant.
AFP Claude Guéant.
Claude Guéant, voormalig minister van Binnenlandse Zaken in Frankrijk, is in voorlopige hechtenis geplaatst. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar een controversiële arbitrage in een geschil tussen zakenman Bernard Tapie en Crédit Lyonnais omtrent de verkoop van het sportmerk Adidas.

Een arbitragerechtbank kende in 2008 Bernard Tapie, de voormalige eigenaar van Adidas, meer dan 400 miljoen euro toe om het geschil te regelen. Het gerecht bekijkt of de arbitrage niet een schijnvertoning was, met de goedkeuring van het Franse presidentschap. De onderzoekers vragen zich onder meer af of de ex-minister een rol speelde bij de beslissing om de arbitrage niet te betwisten en of hij werd benaderd opdat het bedrag fiscaal gunstig zou worden behandeld.

Guéant kan na de voorlopige hechtenis worden vrijgelaten zonder aanklacht of voor de rechters worden geleid met het oog op een eventuele inverdenkingstelling.

In het dossier werden tot nog toe vijf mensen in verdenking gesteld voor oplichting, onder wie Bernard Tapie, zijn advocaat Maurice Lantourne, een van de drie arbitragerechters en de voormalige kabinetschef van ex-minister van Economie Christine Lagarde, Stéphane Richard.

Lagarde zelf kreeg het statuut van "témoin assisté", dat is een statuut tussen gewoon getuige en verdachte. Daardoor kon ze aan het hoofd blijven van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).