Voormalig Duits bondskanselier Helmut Kohl is overleden

Tijdens zijn langdurige kanselierschap werden West- en Oost-Duitsland één land en was hij mede-initiatiefnemer van de euro.

REUTERS
De voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl is vandaag in zijn huis in Ludwigshafen overleden. Dat laten de Duitse regering en de CDU, waarvan hij al op zestienjarige leeftijd lid werd, weten. "We treuren. RIP, Helmut Kohl'', twitterde zijn partij. Kohl werd 87 jaar oud. "De kanselier van de eenheid", "de staatsman die Europa verder bijeenbracht". Het zijn maar enkele van de bijnamen die Kohl tijdens zijn lange politieke loopbaan kreeg toegewezen.

Kohl, lid van de christendemocratische CDU, was bondskanselier van 1982 tot 1998; tot 1990 alleen van West-Duitsland en na de val van de DDR van het herenigde Duitsland. "De wil tot eenheid van onze (Duitse) natie is sterker dan muur en prikkeldraad," sprak hij daarover. Dat leverde de man met de imposante gestalte de bijnaam 'Kanzler der Einheit' op.

De langstzittende kanselier sinds de Tweede Wereldoorlog was ook een drijvende kracht achter de introductie van de euro. Hij overtuigde de grootste sceptici ervan de gekoesterde Duitse mark in te ruilen. Kohl onderhield een sterke band met de Franse president François Mitterrand en ze werkten nauw samen bij het streven naar Europese integratie.

De laatste jaren van zijn leven kwakkelde Kohl met zijn gezondheid. Hij onderging enkele zware operaties en zat in een rolstoel.

EPA

Veel respect

Angela Merkel heeft haar oude CDU-mentor Helmut Kohl herdacht in een toespraak in Rome, waar de Duitse bondskanselier morgen een onderhoud heeft met paus Franciscus. Ze omschreef Kohl als een "bof voor ons Duitsers'' en prees hem als groot Europeaan.

"Het bericht van het overlijden van Helmut Kohl maakt ons stil en vervult ons met diepe rouw. Mijn medeleven gaat in de eerste plaats uit naar zijn vrouw Maike, die ik telefonisch heb gecondoleerd, en naar zijn familie. Ik wens hun troost en sterkte toe.''

"Maar ik denk op dit moment ook met groot respect en dankbaarheid aan het leven en werk van bondskanselier Kohl. Het beeld van een in elk opzicht groot man, zijn prestatie, zijn rol als staatsman in Duitslands historische uur: Dat alles staat ons onmiddellijk voor ogen. Het zal nog wel even duren voordat we echt beseffen wat we met hem hebben verloren.''

Merkel eerde Kohl uitgebreid voor zijn inzet voor de CDU en Europa, maar vooral ook voor de Duitse hereniging na de val van de Berlijnse Muur. "Helmut Kohl heeft ook mijn levenspad beslissend veranderd. Met miljoenen anderen kon ik van een leven onder dictatuur in de DDR overstappen naar een leven van vrijheid zonder angst.''

"Helmut Kohl heeft ook mijn levenspad beslissend veranderd. Met miljoenen anderen kon ik van een leven onder dictatuur in de DDR overstappen naar een leven van vrijheid zonder angst"

Bondskanselier Angela Merkel

Trump vindt Kohl het sop niet waard

Zowat alle wereldleiders hebben intussen de loftrompet gestoken over de overleden Duitse politicus. VS-president Donald Trump was de uitzondering. Tijdens zijn speech in Little Havana, de Cubaanse wijk in Miami, had hij het over de uit Noord-Korea teruggekeerde Amerikaanse student Otto Warmbier, over hoe vreselijk Cuba wel was onder Fidel Castro en over de woensdag door een aanhanger van Bernie Sanders neergeschoten Republikein Steve Scalise. Over Kohl zweeg de man in alle talen, het Twitters inbegrepen.

Gelukkig voor Trump kwamen de VS hun condoleanceplicht na door lovende uitspraken van voorgangers Bill Clinton en George H.W. Bush over de man die de twee Duitslanden herenigde. Bush en Clinton noemen Kohl de 'grootste Europese leider van de tweede helft van de 20e eeuw'.

Emmanuel Macron, de huidige pro-Europese president van Frankrijk, prees Kohl als "zeer groot Europeaan. Meester van het verenigde Duitsland en de Duits-Franse vriendschap''. De Nederlandse premier Mark Rutte reageerde in vergelijkbare bewoordingen. "Duitsland verliest een groot staatsman. Helmut Kohl heeft als bondskanselier van de eenheid een stempel gedrukt op de Duitse en ook de Europese geschiedenis.''