Voorlopig geen aanwijzingen van kwaad opzet bij brand Notre-Dame, parket onderzoekt nalatigheid

De brand verwoestte op de avond van 15 april het volledige dak en de spitstoren van de kathedraal.
REUTERS De brand verwoestte op de avond van 15 april het volledige dak en de spitstoren van de kathedraal.
Er is een enkele aanwijzing dat de brand van de beroemde kathedraal Notre-Dame in Parijs in april met opzet is aangestoken. Wel wordt er nog onderzocht of er mogelijk enige nalatigheid in het spel was. Dat zegt het Franse parket na bijna twee maanden onderzoek. Toen de brand uitbrak, waren er werken aan de gang in de kerk. 

Volgen het parket zijn er wel elementen aan het licht gekomen die de schaal van de brand kunnen verklaren, aldus het parket in een mededeling. Maar definitief uitsluitsel over de oorzaak van de brand is er nog niet. 

Het parket vermoedt andere oorzaken, zoals een probleem met de elektriciteit of een slecht gedoofde sigaret, zegt het parket van Parijs in een persbericht. Het openbaar ministerie vertrouwt het verdere verloop van het onderzoek toe aan drie onderzoeksrechters. Zij hebben ruimere onderzoeksbevoegdheden en hebben de macht om mogelijke verantwoordelijken van nalatigheid te beschuldigen. 

AFP
AFP
De kathedraal op 12 juni, bijna twee maanden na de brand.
AFP De kathedraal op 12 juni, bijna twee maanden na de brand.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean Rolly

    een slecht gedoofde sigaret? rokers weten dat een sigaret geen brand kan stichten,met het speciale papier tgenwoordig gaat de sigaret uit als je niet weet hoe te roken,doodgewoon een spijtige zaak,maar de verzekering moet schuldigen vinden om niet uit te betalen,los van de zogegde giften om terug op te bouwen,waarschijnlijk heeft deze aannemer de verzekeringspremie betaald

  • Janneke Alsberg

    hoe meer ze nog niet weten of er ''kwaad opzet'' mee gemoeid was , hoe meer wij het weten. En hoe meer, de vijanden van de Notre Dame het weten.