Voor vierde dag op rij manifestaties tegen geweld in Wisconsin

Turin Carter, de oom van de 19-jarige Tony Robinson, sprak gisteren de pers toe.
AFP Turin Carter, de oom van de 19-jarige Tony Robinson, sprak gisteren de pers toe.
In Madison, in de Amerikaanse deelstaat Wisconsin, zijn maandag voor de vierde dag op rij honderden mensen op straat gekomen om te betogen tegen het politieoptreden dat vrijdag aan een 19-jarige Afro-Amerikaan het leven had gekost.

De manifestanten hebben zich verzameld onder de koepel van het lokale parlement, op een boogscheut van de plaats waar de ongewapende Tony Robinson door een blanke ordehandhaver werd doodgeschoten. In het gebouw werd een spandoek opgehangen met de boodschap "Black lives matter" (zwarte levens zijn van belang).

De familieleden van het slachtoffer hebben intussen voor het eerst publiek van zich laten horen. Ze riepen de manifestanten op om de kalmte te bewaren en zich niet vijandig te gedragen tegenover de politie.

"Ik moedig iedereen aan om te komen betogen, ongeacht het ras, want het gaat om een universeel probleem. We willen ons niet beperken tot het leven van zwarten, alle levens tellen", verklaarde Turin Carter, de oom van Tony Robinson.

Michael Koval, die aan het hoofd staat van de politie van Madison, heeft maandag zijn medeleven betuigd. Hij roept de betogers ook op om de resultaten af te wachten van het onderzoek dat door de stad wordt gevoerd.

De politie had zich vrijdag toegang verschaft tot het appartement van de tiener, die het verkeer zou verstoord hebben en iemand zou hebben geslagen. Daar volgde, volgens de politie, een "gevecht" met "fatale afloop". De ongewapende tiener werd door meerdere kogels geraakt.

In de VS gaan steeds meer stemmen op om uit te vlooien of en in welke mate leden van de minderheden (hispanics, zwarten) door mogelijk racistisch geïnspireerd politioneel geweld worden geviseerd.

Tony Robinson
GETTY Tony Robinson