Exclusief voor abonnees

Voor Marly is de zon haar vijand: “Het is alsof je in de brandnetels bent gevallen”

Marly de Laat uit Soerendonk
Dave Hendriks - Foto Meulenhof Marly de Laat uit Soerendonk
De extreme hitte van deze dagen is voor niemand fijn. Maar voor de Nederlandse Marly de Laat is het al helemaal extra opletten. Door een zeldzame aandoening kan ze niet tegen zonlicht. “Er zijn nog steeds mensen die jaren rondlopen voordat ze een diagnose krijgen. Kinderen worden als aansteller gezien.”

Telkens de 33-jarige vrouw de deur uitgaat, begint de klok te tikken. Haar ‘emmertje’ loopt dan langzaam leeg. Als het leeg raakt en ze is nog niet binnen? Dan begint de pijn. Steeds harder gaat het branden, jeuken en steken. De Nederlandse vrouw lijdt aan EPP, een zeldzame stofwisselingsziekte die ervoor zorgt dat ze niet goed tegen zonlicht kan. In België komt de ziekte bij naar schatting veertig mensen voor. Bij onze noorderburen hebben ongeveer 300 mensen EPP.

Gordijnen

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • danny buyse

    We leven in een egoïstische maatschappij en velen hebben dan ook geen begrip voor anderen die anders zijn of een aandoening hebben.