Voor het eerst wil meerderheid Britten een nieuw referendum over brexit

ANP XTRA
Voor het eerst heeft een meerderheid van de Britten zich uitgesproken voor een nieuw referendum over het uiteindelijke resultaat van de onderhandelingen over het vertrek van hun land uit de Europese Unie. Dat blijkt uit een peiling van het instituut YouGov voor de krant The Times.

Volgens de peiling vindt 42 procent van de Britten het noodzakelijk dat er een nieuw referendum wordt georganiseerd na de onderhandelingen. Veertig procent van de 1.653 ondervraagden wenst dit niet. 

Het idee van een tweede referendum wint de laatste weken steeds meer terrein in Groot-Brittannië, onder meer door de steun van politici als de conservatieve oud-minister van Onderwijs Justine Greening. De krant The Independent lanceerde woensdag een petitie die deze ochtend al door 200.000 mensen ondertekend is. 

Onderhandelingen muurvast

De peiling van Yougov is gepubliceerd op een moment dat de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië nog steeds muurvast lijken te zitten. Gisteren nog sabelde de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier het voorstel neer dat premier Theresa May op tafel had gelegd om de samenwerking op vlak van douane zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zijn verklaringen zijn "het einde van het plan van Chequers", verwees de krant The Guardian vrijdag naar de residentie van de premier waar de Britse visie op de brexit op punt werd gezet. 

Tegen oktober zouden de Europeanen en de Britten het eens moeten raken over een terugtrekkingsakkoord en over een politieke verklaring over de toekomstige relaties. Dat moet beide partijen de tijd geven om het akkoord te ratificeren tegen 29 maart 2019, wanneer Groot-Brittannië de Europese club verlaat. Londen zet die historische stap nadat 51,9 procent van de kiezers in juni 2016 in een referendum voor een vertrek uit de Europese Unie koos.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elle Devee

  Een referendum is nooit en nergens en in geen enkele situatie een goed idee omdat mensen zich dan laten leiden door gevoel en niet door rede.

 • Gaston FOUBERT

  Het referendum werd gehouden omwille van de overrompelende invasie van de godsdienst van de vrede en liefde die echter niet blijkt te zijn wat de goedmensen ervan denken, en niet om economische redenen. Maar mogelijk heeft het de ogen geopend van de politiekers ivm de immigratie. Laten we dus ook een referendum houden en het volk laten beslissen over de landsgrenzen.

 • Arthur Houben

  Ach natuurlijk: 42 % is een óverweldigende meerderheid...toch bij sabotage!Brexit zou het beste voor het land zijn op termijn, opnieuw soeverein ipv onder eu-dictatuur maar zal de kans niet krijgen om het te bewijzen,ze moeten absoluut melkkoe blijven voor eu anders valt hun nwo plan in het duigen.Hoe kan íemand nog voorstander zijn van dat elite clubje dieven?

 • Erik Neyt

  Ik kan dit begrijpen,vele Britten zijn immers verleid door (valse!!)argumenten in het Leave kamp,de vooruitzichten zijn nu eenmaal zeer pessimistisch voor de UK,hopelijk kan dit nog gestopt worden,vergeet niet dat zowel Belgie als Nederland bij de grootste slachtoffers zouden zijn,in de EU.

 • Eric Verworst

  1600