Voor het eerst sinds "boerkaverbod" passagier met nikab uit Nederlandse bus gezet

Foto ter illustratie.
ANP Foto ter illustratie.
In het Nederlands-Limburgse dorpje Stein is gisterenavond een vrouw met een nikab uit de bus gezet. Dat meldt vervoerder Arriva. De vrouw weigerde in eerste instantie toen de chauffeur haar vroeg de bus te verlaten. De politie werd er uiteindelijk bijgehaald. De vrouw stapte toen alsnog uit de bus. Volgens een politiewoordvoerder is het voor zover bekend de eerste keer dat iemand de toegang wordt geweigerd sinds de invoer van het verbod op gezichtsbedekkende kleding.

Arriva laat weten dat het dragen van een nikab “niet conform de richtlijnen is zoals die door de ov-bedrijven zijn gecommuniceerd met alle medewerkers”. Werknemers van het vervoerbedrijf worden nogmaals bijgepraat over het verbod.

Gezichtsbedekkende kleding is sinds 1 augustus verboden in onder meer scholen, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer. Het verbod is omstreden. Meerdere gemeenten en openbaarvervoerbedrijven hebben gezegd dat ze de wet niet willen handhaven.

Iemand die zich niet aan het verbod houdt, riskeert volgens de overheid een boete van maximaal 415 euro. Gezichtsbedekkende kleding mag nog wel worden gedragen op straat, maar niet bij haltes, perrons, in stationshallen en in taxi’s.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van der Vekens

  Jeroen Deschrijver: gelieve de wet goed te lezen, er staat dat er enkel zal opgetreden worden als er een klacht komt van burgers. Dus zolang die klacht er niet is doet zij niets verkeerd. De buschauffeur is zelfs al terug gefloten door zijn eigen maatschappij maar dat laten ze hier niet zien natuurlijjk, kijk maar op teletekst nederland.

 • DIRK VAN DESSEL

  Consequent, zo hoort het !

 • Anne Callebaut

  Pak die vrouwen gewoon op en voer ze naar Schiphol,den eerste vlieger op en oeps het probleem is opgelost.

 • Frank De Rycke

  En maar goed ook dat dit niet mag ...ik ben motard en doe ook telkens mijn helm af als ik ergens binnen ga of ergens ga tanken , in Frankrijk en Engeland word je ook niet bediend als je uw helm niet afneemt !! Zo moet het ....

 • Lucien Mertens

  Goed zo, dezelfde wetten en regels moeten gelden voor "iedereen", geen discriminatie, geen uitzonderingen. In onze maatschappij is religie ondergeschikt aan de wet...en zo hoort dat.