Ga naar de mobiele website
^ Top

Voor het eerst Nederlanderschap van vier jihadisten ingetrokken

reuters
De Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok heeft het Nederlanderschap van vier jihadisten ingetrokken die zich in het buitenland hadden aangesloten bij een terreurorganisatie. Het is de eerste keer dat dit in Nederland gebeurt op basis van een wet die in maart is aangenomen en die het mogelijk maakt het Nederlanderschap in te trekken vanwege de nationale veiligheid.

Voor de Syriëgangers Anis Z., Driss D., Hatim R. en Noureddin B gaat de maatregel meteen in. Ze zijn ook tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hierdoor kunnen ze niet meer legaal naar Nederland komen of naar andere Schengenlanden reizen. De rechter zal het besluit van Blok nog toetsen.

Alle vier zijn eerder veroordeeld omdat ze zich hadden aangesloten bij een terreurgroep als Islamitische Staat (IS). Bij Driss D., die vorig jaar zes jaar cel kreeg, gebeurde dat zelfs terwijl er twijfels waren of hij op dat moment nog wel leefde. Onder de nieuwe wet kan het Nederlanderschap overigens ook worden ingetrokken zonder dat iemand is veroordeeld.

Op de mogelijkheid om het Nederlanderschap van jihadisten in te trekken was eerder ook kritiek geleverd, omdat het alleen kan bij mensen die een dubbele nationaliteit hebben. De vier zijn nog Marokkaanse staatsburgers.

Meer over6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Geert Heylen

  Daar is nog veel werk aan de winkel... En hier nog veel meer!!!!

 • Tommy Andres valero

  Binnen 3 jaar zal België ook wel wakker worden. En mosterd daar gaan halen. En dan denken dat ze het warm water hebben uitgevonden.

 • Wilfried Dylst

  Nu België nog .

 • Andre DM

  Dat verdiend een bloemetje , dat is rechtspraak , zo hoort het

 • D vmoerbeke

  Proficiat Stef Blok doe zo verder. Buiten en bij IS = nooit meer welkom.

Meld een bug