Voor het eerst in zes jaar christelijke misviering in het Syrische Deir ez-Zor

AFP
In de vernielde Sint-Mariakerk in de oostelijke Syrische stad Deir ez-Zor is gisteren voor het eerst in meer dan 6 jaar een christelijke mis gehouden. Een twintigtal gelovigen met kaarsen nam deel aan de viering die werd geleid door Ignatius Aphrem II Karim, de patriarch van de Syrisch-Orthodoxe Kerk van Antiochië, en ook werd bijgewoond door islamitische geestelijken.

De viering werd gehouden terwijl de Sint-Mariakerk nog in een erg gehavende toestand verkeert. De glasramen zijn kapot, het plafond is doorzeefd met kogelinslagen en de vloer is bezaaid met puin, kabels en overblijfselen van raketten.

Deir ez-Zor was het theater van hevige gevechten sinds de rebellen de stad veroverden in 2012. De situatie verslechterde toen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in 2014 controle kreeg over de regio. Het Syrische regeringsleger kreeg de stad pas in november 2017 weer in handen.

Vóór de Syrische revolutie in 2011 werd het aantal christenen in Deir ez-Zor op 3.000 geschat. 

Ook islamitische geestelijken woonden de dienst bij.
AFP Ook islamitische geestelijken woonden de dienst bij.
AFP4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean van Ravestyn

  de echte basis: geen traditie maar menselijkheid en liefde zoals het was voor er met machtposities en straffen gegooit werd.

 • jos beverke

  Jaak Meyers:Volledig akkoord.Weg met die rommel.Terug naar de basis!

 • Winfried Lemmelijn

  Jaak, dat denk ik niet. Integendeel, de Kerk staat nog altijd veel te ver van de realiteit. Met missen in het Latijn ga je de normale, gewone mensen niet terug in de kerk krijgen. Minder hypocrisie en meer warmte daarentegen.. Zoals de huidige paus het doet en vraagt.

 • Jaak Meyers

  Je zal misschien lachen, maar gooi al die moderne rommel uit de misdiensten, zoals bv. dat handjes geven of iemand die op een gitaar begint te tokkelen, ik word er misselijk van. Ga terug naar de bron. De priester met de rug naar de gelovigen, de mis in het Latijn en verder geen nonsens. Ik verzeker u dat er terug heel wat mensen naar de kerk zullen gaan. Het tweede vaticaans concilie heeft zeer veel kapot gemaakt en is één van de vele stommiteiten van die kliek daar in Rome.