Voor het eerst in vijf jaar is er iets meer vrede in de wereld

Illustratiefoto.
Shutterstock Illustratiefoto.
De wereld is er vredevoller op geworden, zo blijkt uit de Global Peace Index 2019 van het Institute for Economics and Peace (IEP). De dertiende editie van de index geeft voor het eerst in vijf jaar een verbetering weer, met 0,09 procent. De wereld is weliswaar minder vredevol dan een decennium geleden. De gemiddelde vredesindex is sinds 2008 immers met 3,78 procent verslechterd. België bekleedt de achttiende plaats in de ranglijst met 163 landen en gebieden, of drie plaatsen hoger dan de index van 2018.

In de index kenden 86 landen een verbetering van de vredessituatie, en 76 een verslechtering. IJsland voert de ranglijst al aan sinds 2008. Nieuw-Zeeland en Portugal vervolledigen de top drie. Afghanistan staat dan weer op de laatste plaats, waar het Syrië afloste. Dat land in burgeroorlog staat nu op de voorlaatste plaats. Zuid-Soedan volgt op plaats 161.

België behaalde de achttiende plaats, samen met Zweden. Nederland staat een plaatsje hoger. Buurlanden Duitsland (22) en Frankrijk (60) staan lager. In de lijst met enkel Europese landen behaalt België de elfde plaats.

Conflict, veiligheid en defensie

Dat België een achttiende plaats behaalt in de algemene top wil niet zeggen dat er geen absolute vrede heerst in ons land. De ranglijst is gebaseerd op een score die een idee geeft van hoe een land presteert op drie domeinen: (inter)nationale conflicten, maatschappelijke veiligheid en de militarisatiegraad. 

Op het domein van conflicten scoort België redelijk goed. De score op dat domein wordt berekend door te kijken naar het aantal doden door oorlog, de relaties met buurlanden of onze rol in externe conflicten. Ons land eindigt op plaats 21.

Qua maatschappelijke veiligheid en militarisatiegraad strandt België iets lager in de ranglijst: in beide gevallen behalen we plaats 26. De score op maatschappelijke veiligheid heeft bijvoorbeeld te maken met onze perceptie van criminaliteit in de samenleving, het aantal gevangenen, het aantal moorden en de impact van terrorisme. Op het domein van militarisatiegraad werd er gekeken naar de uitgaven aan defensie, de omvang van het leger, wapenhandel en andere factoren. 

Mogelijk scoort België iets slechter op beide domeinen, hoewel het rapport niet exact verklaart hoe de scores per land werden toegekend. 

Koopkracht

De impact van geweld op de wereldeconomie in 2018 bedroeg 14,1 miljard dollar wat betreft koopkrachtpariteit. Het gaat om een verbetering, aangezien de intensiteit van de conflicten in Syrië, Colombia en Oekraïne is afgenomen.

In de tien landen die het meest door geweld zijn getroffen, was de gemiddelde economische impact gelijk aan 35 procent van het bbp, tegen 3,3 procent in de meest rustige landen. Voor België bedroeg de economische kost 5 procent van het bbp.

Klimaat

De index analyseerde ook de mogelijke impact van de klimaatverandering op de vrede. Die zal gevolgen hebben op de beschikbaarheid van voorraden, de migratie, middelen voor levensonderhoud, wat de kans op een gewelddadig conflict zal verhogen. Ongeveer 971 miljoen mensen leven in de gebieden die sterk zijn blootgesteld aan de klimaatverandering. Van hen leeft 41 procent in landen die al laag scoren op de vredesindex.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Don Tessers

  Zijn ze zeker vergeten het MO en Europa in dit onderzoek mee te nemen. Europa is in een heilige oorlog terecht gekomen.

 • Mieke Vhuyst

  Trump is dan ook geen enkele oorlog begonnen, zeer zeldzaam voor een Amerikaanse president. Obama daarentegen was aanwezig in een record aantal conflicten, hij noemde het natuurlijk wel vredesmissies dus werd hij bejubeld door de MSM en kreeg hij de nobelprijs voor de vrede... twee keer.

 • Zjeppe Fierens

  Al eens nagegaan hoeveel oorlogen gebaseerd zijn op één of ander geloof...

 • Roland Verhoeven

  oei...is op basis van data Trump dan beter dan nobelprijswinnaar Obama?

 • dirk claeys

  Nochtans verkopen de wapenindustrie evenveel oorlogswapens als voorheen, zelfs de Belgen! Ze zijn gewoon aan het stockeren van de munitie, binnenkort schiet ergens een nieuwe oorlog in actief, want de meeste centen zijn te verdienen met deze handel! Zelfs de banken investeren hierin!