Voor het eerst in 35 jaar cinemavoorstelling in Saoedi-Arabië

Er zou gekozen worden voor de Hollywood-kaskraker 'Black Panther'.
Instagram Er zou gekozen worden voor de Hollywood-kaskraker 'Black Panther'.
In Saoedi-Arabië gaat morgen voor het eerst sinds de jaren tachtig een openbare filmvoorstelling in een bioscoop plaatsvinden. Nadat er meer dan 35 jaar lang een verbod op cinema's van kracht was in het ultraconservatieve land zal in de hoofdstad Riyad een filmzaal plechtig worden geopend.

De bioscoop van de Amerikaanse keten AMC zal met een Hollywood-kaskraker in gebruik genomen worden. Naar welke film de primeur gaat is niet officieel bekendgemaakt. Onbevestigde geruchten stellen dat de actieprent 'Black Panther' wel eens de eerste film in 35 jaar zou kunnen worden.

Niet voor modale burger
De modale Saoedische burger zal in elk geval geen getuige zijn van de bijzondere gebeurtenis. Zowel de première als alle andere voorstellingen die in april plaatsvinden, kunnen enkel door genodigden bijgewoond worden.

Het Saoedische koningshuis had in het begin van de jaren tachtig beslist om cinemazalen te verbieden. Die maatregel maakte deel uit van een beleid dat gebaseerd was op een conservatieve interpretatie van de islam. Andere vormen van amusement werden toen eveneens verboden. Zo werden ook concerten jarenlang in de ban geslagen.

Rijverbod voor vrouwen opgeheven
Dat bioscopen nu toch weer worden toegelaten, is een gevolg van de voorzichtige liberalisering die wordt doorgevoerd onder impuls van kroonprins Mohammad bin Salman. In september 2017 werd ook al aangekondigd dat het rijverbod voor vrouwen wordt opgeheven. 

De komende jaren zal AMC nog tientallen bioscopen openen in Saoedi-Arabië. Mogelijk kunnen er op termijn honderden bioscopen komen in het land. Het koninkrijk wil op die manier ook financieel een goede zaak doen. Tot nu toe moesten Saoedische filmliefhebbers soms een urenlange autorit ondernemen om een film mee te kunnen pikken. Op die manier stroomden mogelijk honderden miljoen euro's naar het buitenland.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.