Voor het eerst een vrouw aanwezig bij plechtigheid troonsbestijging nieuwe Japanse keizer

Keizer Akihito (85) treedt morgen af als Japans kezier. Hij wordt opgevolgd door zijn oudste zoon Naruhito (59).  Met de  troonbestijging start Japan een nieuwe jaartelling.
AFP Keizer Akihito (85) treedt morgen af als Japans kezier. Hij wordt opgevolgd door zijn oudste zoon Naruhito (59). Met de troonbestijging start Japan een nieuwe jaartelling.
De Japanse keizer Akihito (85) treedt morgen na een regeerperiode van dertig jaar en een wachttijd van bijna drie jaar af. Een dag later, op 1 mei, komt zijn oudste zoon Naruhito (59) op de zogenoemde Chrysantentroon.

De plechtigheid waarmee Akihito aan het einde van de middag (10.00 uur in België) in de ‘Matsu-no-ma’-zaal van het Keizerlijk Paleis afstand doet van de troon duurt maar tien minuten. In de ‘Hal van dennen’ komen 300 genodigden samen om premier Shinzo Abe het aftreden te horen aankondigen, waarna Akihito nog een paar laatste woorden zal spreken als keizer.

Bij de ceremonie zijn ook keizerin Michiko en het aanstaande keizerspaar Naruhito en Masako aanwezig, naast de regering en heel wat hoogwaardigheidsbekleders.  Het in 1989 begonnen Heisei-tijdperk wordt met de troonsafstand afgesloten en een dag later breekt het Reiwa-tijdperk aan, waarmee voor Japan een nieuwe jaartelling begint. 

Geen kroning

Een kroon of scepter kent het keizershuis niet. De nieuwe keizer Naruhito wordt woensdag dan ook niet gekroond. Hij krijgt in een al even korte ceremonie twee keizerlijke attributen, een zwaard en een juweel, voor zich op een tafel geplaatst samen met het zegel van staat, als bewijs van zijn rechtmatige troonsbestijging. Bij de plechtigheid zijn vrouwelijke leden van de keizerlijke familie, inclusief de nieuwe keizerin niet welkom. Toch zal er voor het eerst in de historie een vrouw aanwezig zijn: Satsuki Katayama, de enige vrouwelijke minister in het kabinet van premier Shinzo Abe.

Na deze bijeenkomst volgt een half uur later een tweede, in de ‘Hal van dennen’. Daar zal Naruhito zijn eerste toespraak houden als nieuwe keizer van Japan. Hiervoor is een groter gezelschap uitgenodigd dan voor het bevestigingsritueel. Ook keizerin Masako en andere leden van de keizerlijke familie zijn aanwezig, maar het teruggetreden keizerspaar neemt nergens meer aan deel.

Pas op zaterdag 4 mei krijgt de Japanse bevolking een kans Naruhito en Masako te zien wanneer ze in totaal zes keer op het balkon van de Showa-hal op het paleisterrein zullen verschijnen. De eigenlijke inhuldiging van de keizer vindt pas plaats op 22 oktober.

Kroonprins Naruhito  en prinses Masako.
EPA Kroonprins Naruhito en prinses Masako.

Naruhito, die enige tijd in Oxford studeerde, zoekt net als zijn vader Akihito naar vrede en verzoening. De verwachting is dat hij zal proberen het keizerschap meer bij de tijd te brengen. Naruhito is bereid de strijd aan te gaan met de conservatieve krachten in de hofhouding, die met name voor zijn vrouw Masako (55) het leven binnen de paleismuren tot een beproeving heeft gemaakt.

Gouden kooi

Masako lijdt al jaren aan depressies, door het hof omschreven als aanpassingsproblemen. Ze hoopt als keizerin haar man te kunnen ondersteunen en is gerust in de wetenschap dat hun enige dochter prinses Aiko (17) aan de gouden kooi kan ontsnappen. Vrouwen mogen niet op de troon, hetgeen betekent dat Aiko bij een huwelijk automatisch buiten het keizershuis valt. Prins Akishino (53) de broer van Naruhito, wordt de nieuwe kroonprins, en diens zoontje Hisahito (12), is de eerstvolgende in de lijn van troonsopvolging.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.