Voor en na: zo zwaar is de Notre-Dame verwoest

Hoewel de structuur van de Notre-Dame bewaard is gebleven, is de schade aan het beroemde Parijse bouwwerk immens. Dat bewijzen ook deze voor- en na-beelden. Sleep met je muis van links naar rechts of tik met je vinger links en rechts om telkens de foto voor en na de ramp te bekijken. 

Van de torenspits uit de 19de eeuw blijft na de brand niets meer over. De toren van 93 meter hoog ging al meteen bij het begin van de brand in vlammen op en stortte al snel in elkaar:

De eerste beelden van het interieur laten zien dat het altaar, de beeldhouwwerken en het grote kruisbeeld achteraan de kerk de brand relatief ongeschonden hebben overleefd:

Een gedeelte van het dakgewelf stortte wel in, wellicht door het gewicht van de torenspits die naar beneden stortte:

Het zijfronton met daarop de torenspits, die nu niet meer bestaat:

Een breder zicht van het interieur van de kathedraal:

Het noordelijke roosvenster is er nog, maar het dakgewelf erboven is grotendeels verdwenen:

rv45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy van Puymbrouck

  Het gaat mij niet om het geloof maar om dat prachtige gebouw dat erfgoed is en dat moeten we koesteren.Natuurlijk moet er ook geld zijn voor mensen die dat nodig hebben.Weet men al wat de oorzaak is van de brand?, ze waren daar toch aan het werken.Dat men dat maar eens goed uitzoekt.

 • oswald billiet

  Toch wel raar hé. Onmiddellijk wordt de heropbouw vergeleken met de honger in de wereld. Wanneer je huis afbrandt dan denk je niet aan de wereld maar aan de heropbouw van je huis.. Enkelen willen nu dat de Notre Dame verdwijnt omwille van die honger en armoede. Mocht de Notre Dame kunnen spreken dan zou ze zeggen: ik heb in al die eeuwen, honger, moord, verdriet, revolutie, armoede en grootheid meegemaakt. Duizenden hebben mij daarvoor opgezocht en troost gevonden.

 • Murat Kaplan

  Gewoonweg belachelijk voor een gebouw hebben ze miljoenen over voor uittegeven maar voor arme mensen kinderen die honger lijden daar hebben ze geen euro over zo zie je maar dat kapitalizm fataal is!

 • Philippe cauwels

  De donaties komen van overal , maar waar blijft het Vaticaan ??? Nog niks van gehoord hoor !!!! Dat die maar eens met geld boven water komen! Dat zouden we eens een goede daad kunnen noemen .

 • Jurgen Maene

  Wat ik hier lees tart toch alles. Het gaat hier over een stuk van onze geschiedenis hé. Dit gebouw was en is van historische waarde en moeten ze herstellen . Maar ja wat zijn waarden en normen nog in ons egoïstisch leventje. En inderdaad er leven veel mensen in armoede, wat zeer erg is, maar een groot deel heeft het ook zelf gezocht, niet willen werken, verslaafden, jaloersheid. Laat ze maar dit gebouw herstellen want al die cultuurbarbaren weten niet waarover ze spreken.