Voor en na: oude postkaarten tonen vernieling door IS

Mosul voor en na Islamitische Staat

Mosul
Akram Abdulwahab Agha Mosul

Een fotograaf ging, gewapend met een fotocamera en een pak oude postkaarten, op pad door de Iraakse stad Mosul. De stad werd jarenlang belegerd en bezet door terreurorganisatie IS en werd bevrijd in juli 2017. Het contrast tussen de postkaarten van een niet al te ver verleden en de nieuwe foto’s van vandaag kan niet bijna niet groter zijn.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Akram Abdulwahab Agha, de fotograaf die deze foto’s nam, woonde in Mosul toen Islamitische Staat de stad binnenviel. Hij slaagde erin de stad te ontvluchten en bleef weg tot in 2017. Toen hij terugkwam ontdekte hij dat zijn huis gebruikt was als een uitvalsbasis door IS-militanten. 

"De straten waren compleet verwoest, alle bewoners in shock. Ik voelde me als een vreemdeling in mijn eigen stad die compleet veranderd is.”

Akram Abdulwahab Agha
Hurrya Brug
Akram Abdulwahab Agha Hurrya Brug

Akram vond de postkaarten en foto’s in een oude bibliotheek die de oorlog overleefde. Ze tonen enkele bekende plekken zoals de Hurrya brug, de al-Hadba Minaret en de Heilige Maagd Mariakerk. Akram legde de voor-en-nafoto’s vast om zo misdaden van IS aan te tonen.

Hij dacht dat de stad voor eeuwig ten dode opgeschreven was, maar het normale leven begint zich stilaan te hernemen. “Mosul is terug, en wij ook.”

Mosul
Akram Abdulwahab Agha Mosul5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hafsa El fekri

  José ik weet in welke sprookje je leeft maar in vrede leven ze al zeker niet in Israël. Ze zijn onderdrukt en leven in een afgesloten gedeelte in Israël waar regelmatig voedsel supplies en watertoevoer afgesloten wordt. Lekker lui leventje he

 • Jose Van Hauwaert

  Dus volgens U Severeyns, mag Israël niet terugschieten als Hamas met raketinstalaties hun tuig naat Israë schieten? Feit is dat zonder Hamas er daar reeds lang vrede zou zijn. Wist u overigens dat er honderduizende palestijnen in vrede leven en werken in Israël?

 • Ronny Severeyns

  Ik wacht op een soortgelijke reeks van het verschil voor en na Amerikaanse 'steun' in amlerhande regio's, en van de 'constructieve veranderingen' die onder Israëlisch bewind in Palestina gebeurd zijn.

 • raf janssens

  De aanwezigheid van IS was inderdaad rampzalig voor Mosul - en vele andere prachtige steden. Men moet echter ook eerlijk zijn: de grootste vernielingen gebeurden niet door IS zoals de titel vermeldt, maar door de massale bombardementen bij de herovering van de stad.

 • Anna Verstichelen

  Gelukkig hebben de maandenlange bombardementen van de westerse coalitie geen noemenswaardige vernielingen aangericht en kunnen we de echte vernielingen exclusief toeschrijven aan IS.