Voor derde nacht op rij rellen in Nantes: drie mensen aangehouden

REUTERS
In de Franse stad Nantes is het afgelopen nacht voor de derde keer op rijd tot rellen gekomen. Aanleiding was het doodschieten van een 22-jarige jongen door een politieagent bij een uit de hand gelopen controle dinsdagavond. Gisteren werd de agent die het schot loste, gearresteerd.

Bij de rellen van afgelopen nacht vielen geen gewonden. Er werden wel drie mensen aangehouden, onder wie een 14-jarige die een fles benzine en een stuk lont bij zich had. Er werd ook "een vijftigtal auto's in brand gestoken" in verscheidene wijken van de stad, aldus de brandweer. Er waren ook pogingen om brand te stichten in een school en een tankstation. De voorgevel van de school is gedeeltelijk zwart, de brand in het tankstation was snel onder controle.

Witte mars

Gisteravond was er al een vreedzame witte mars van een duizendtal personen in de wijk Breil, waar de jongeman werd doodgeschoten.


De politieagent werd gisterenmiddag gearresteerd wegens "vrijwillig gebruik van geweld door een persoon van de openbare orde die geleid heeft tot de dood zonder de intentie om te doden". (lees hieronder verder)

AFP
AP
AFP

De politie wilde het voertuig van het slachtoffer controleren nadat die een overtreding had begaan. De jongeman weigerde mee te werken, waarna hij plots met zijn wagen achteruit reed. Daarbij reed hij tegen een politieagent, waarna een van diens collega's het vuur op de wagen opende.

De Franse premier Édouard Philippe, die gisteren Nantes bezocht, heeft opgeroepen tot de grootst mogelijke transparantie in het onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden. Hij veroordeelde ook het geweld in Nantes.

Minister Edouard Philippe.
AFP Minister Edouard Philippe.
REUTERS
AP
AFP
AP35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • MICHELINE GEVERS

  Wanneer grijpt het Franse leger de macht, om die benden criminelen eens en voor altijd het zwijgen op te leggen. Een aanval met scherp en ze zullen wel inbinden. Als dat niet voldoende is alle allochtonen verwijderen van Het Franse grondgebied. Zoals Algerië gedaan heeft met 'les pieds noir" De integratie is toch mislukt

 • Donald Borremans

  14 jarige met benzine en lont, 50 auto's in brand gestoken en pogingen tot brand in school en tankstation, inrijden op politie met een wagen (= wapen) en ... agent die schot lost om collega te beschermen wordt gearresteerd, de wereld op zijn kop!

 • Lutgard Crombez

  Is dat de verrijking van Europa???

 • Luc Deboosere

  Wie de wet overtreedt, moet de gevolgen dragen. De politieman heeft zijn taak en plicht vervuld. Het gaat van kwaad naar erger met de bestraffing van criminaliteit, de staat moet veel repressiever optreden. Het is eten of gegeten worden!

 • IVO ENGELEN

  En het is alweer zo'n buurt met mensen die een verrijking zijn voor onze maatschappij. Doe iets nuttigs ipv rellen schoppen!