Voor 70 miljoen aan vuurwerk verkocht in Nederland

Kinderen kijken naar een vuurwerkshow tijdens Het Nationale Kinder Vuurwerk voor de Erasmusbrug in Rotterdam.
ANP Kinderen kijken naar een vuurwerkshow tijdens Het Nationale Kinder Vuurwerk voor de Erasmusbrug in Rotterdam.
Nederlanders hebben dit jaar 70 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk. Dat is meer dan de voorgaande twee jaren, toen er voor 68 miljoen euro vuurwerk over de toonbank ging.

Het meeste geld ging naar zogeheten compound-vuurwerk. Dat is gekoppeld sierwerk dat maar één ontsteking hoeft en dan een kleine vuurwerkshow geeft, aldus Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrothechniek Nederland. 

Het vaakst verkocht zijn de gewone rotjes, als astronautjes en kanonslagen. Gewone vuurpijlen bleken dit jaar minder in trek, volgens Groeneveld door alle ellende met de lanceerstandaard die dit jaar voor het eerst verplicht is.

Groeneveld is blij met de omzet. "Er is dit jaar 3 procent meer verkocht. Vorig jaar viel oudjaarsdag op zondag en dan mis je toch mensen die snel nog wat vuurwerk willen aanschaffen. De verkoop maandag was behoorlijk goed.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lydia Appelmans

  Een echte schande. Egoisten!

 • Eddy Sollie

  Belachelijk en schandalig als je weet hoeveel problemen met dat geld kunnen aangepakt en opgelost worden. Maar nee men knalt het liever de lucht in, foetsie in één oogknip. Mensen zijn dom, nee, achterlijk.

 • dirk verduyckt

  En alle milieu en fijn stof wordt normaal en is niet meer schadelijk goe bezig!

 • Henk Clicteur

  Triestig dat er zo veel geld aan gegeven wordt,zouden ze beter delen met mensen die er er iets aan hebben,denk dan aan daklozen of mensen die het niet breed hebben ...