Vondst vliegtuigbom Tweede Wereldoorlog legt deel van Keulen lam: 3.100 mensen geëvacueerd

EPA
De vondst van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog heeft vandaag een deel van de binnenstad van Keulen een tijdlang lamgelegd. Voor de ontmanteling van de Amerikaanse duizendponder moesten ongeveer 2000 mensen in het stadsdeel Deutz hun kantoor verlaten en nog eens 1100 hun huis. De evacuatie verliep rustig.

Onder meer de tv-studio van RTL in de historische Messehal werd uit voorzorg ontruimd. De Duitse spoorwegen staakten het treinverkeer op het erg drukke baanvak over de Hohenzollernbrug, wat voor veel vertragingen zorgde. Ook mocht er enige tijd niet worden gevlogen boven Deutz.

Aan het eind van de middag hadden de experts van de explosievenopruimingsdienst de ontsteking van de blindganger verwijderd en kon iedereen terug naar zijn werkplek.  

De bom werd gevonden op een bouwterrein tussen station Köln-Deutz en de Kölner Messe. Vorig jaar werd vlak in de buurt ook al een niet-ontploft exemplaar aangetroffen en bij een eerdere demontage in 2015 moesten in Keulen zelfs 20.000 bewoners een veilig heenkomen zoeken.

EPA
EPA