Von der Leyen “zeer ongerust” over weinige tijd die nog rest om handelsakkoord met Britten te sluiten

Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen.
AP Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen.
Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen is "zeer ongerust" over de weinige tijd die er nog rest om de onderhandelingen rond een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk voor na de brexit tegen eind 2020 af te ronden. Dat zegt ze in een interview met de Franse zakenkrant Les Echos dat vandaag werd gepubliceerd.

"Ik ben zeer bezorgd over de tijd waarover we nog beschikken", zegt Von der Leyen, die sinds december voorzitter is van Europese Commissie. Een van de belangrijkste opdrachten van de Commissie wordt het afsluiten van een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk na de brexit, die gepland is voor 31 januari.

Uitdaging

"Het gaat niet enkel om het onderhandelen van een vrijhandelsakkoord, maar ook om talrijke andere zaken. Het lijkt dat we ons, langs beide kanten, ernstig moeten afvragen of al die onderhandelingen in zo weinig tijd mogelijk zijn", aldus de Duitse. "Ik denk dat het redelijk is om halverwege het jaar een balans op te maken en indien nodig de overgangsperiode te verlengen.”

Begin deze week gaf ook de Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier aan dat het een hele uitdaging wordt om tegen eind 2020 een akkoord te bereiken over de relatie met het VK na de brexit. Hij stelde wel dat "we al het mogelijke gaan doen, zelfs al kunnen we niet alles afronden".

Johnson weigert uitstel

De EU en Londen hebben na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU op 31 januari nog elf maanden om tot een post-brexitakkoord te komen. Premier Boris Johnson, die na de verkiezingen van 12 december een absolute meerderheid heeft in het parlement, weigert om een uitstel van de deadline van eind 2020 te vragen. In principe kan die deadline nog met twee jaar worden uitgesteld.

Volgens Johnson blijven de voorwaarden van het vrijhandelsakkoord een heikel punt. Hij zei vorige week wel dat een "een ambitieus vrijhandelsakkoord" zal worden afgesloten, maar "zonder aanpassing aan Europese regels".

Von der Leyen waarschuwt vandaag dan weer dat "men de gemeenschappelijke waarden en principes moet aanvaarden als men wil profiteren van de voordelen van een eengemaakte markt en er toegang toe te hebben zonder barrières of douanerechten".

EPA18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Hegge

  Boris, zwaai effe op 31 januari, dan zijn ze content in Brussel. Je mag altijd terugkomen zei Frans.

 • Nadine Abe

  Hoelang word er al gesproken over de Brexit , wat hebben Jullie ondertussen gedaan , Jullie postjes vastgelegd en er ook goed voor betaalt geweest , en niks verwezenlijkt dan de belastingbetaler nog meer doen betalen .

 • Frank De Rycke

  Begint het eindelijk te dagen dat de Britten het goed hebben gespeeld ...hopelijk volgen er nog vele landen hun voorbeeld !

 • marcus bastiaensens

  europa wil er weer de "europese waarden" bijsleuren. brexit kwam er omdat teveel europese waarden niet realistisch of te duur zijn. dus logisch dat er geen handelsakkoord komt zelfs niet in jaren.

 • Thomas Anderson

  Als we toegeven aan de Britten dan mag je zeker van zijn dat anderen volgen!Er moet een voorbeeld gesteld worden als je kamp verlaat je er ook niet meer moet komen slapen als je uitkomt!