Volledige Russische regering neemt ontslag, Poetin stelt hoofd federale belastingdienst voor als nieuwe premier

Vladimir Poetin en Michail Misjoestin.
AP Vladimir Poetin en Michail Misjoestin.
De Russische premier Dmitri Medvedev heeft het aftreden van zijn regering aangekondigd. De Russische president Vladimir Poetin gaat zelf een regering samenstellen en heeft al metee Michail Misjoestin, het hoofd van de Russische federale belastingdienst, voorgesteld als kandidaat voor de post van premier. Dat meldt de persdienst van het Kremlin aan de Russische staatspersagentschappen. 

“De Russische president Vladimir Poetin heeft een werkvergadering gehouden met Michail Misjoestin, en bood hem aan de post van regeringsleider op te nemen”, aldus de persdienst. Misjoestin stemde in, waarop Poetin de kandidatuur ter goedkeuring voorlegde aan het parlement. Volgens de huidige wetgeving heeft Poetin de bevoegdheid om de premier aan te duiden. Het parlement stemt naar verwachting morgen in met Misjoestins aanstelling.

Misjoestin stond sinds april 2010 aan het hoofd van de Russische federale belastingdienst. Hij is momenteel 53 jaar oud. Waarnemers gaan ervan uit dat hij als een soort overgangspremier zal werken. Politiek was hij nog niet op de voorgrond getreden. Wel heeft hij de reputatie een efficiënte hooggeplaatste ambtenaar te zijn. Misjoestin legde nog geen verklaring af. Het Kremlin verspreidde wel foto’s van de man in somber kostuum gezeten tegenover Poetin.

Medvedev zelf maakte al zijn nieuwe baan bekend. Hij wordt tweede man van de Russische nationale veiligheidsraad. Poetin verklaarde dat de huidige regering aan zal blijven tot er een nieuwe is samengesteld. De Russische premier vormt al jaren een regerend duo met Poetin. Tussen 2008 en 2012 was hij president met Poetin als premier. In 2012 wisselden de twee elkaar af en werd Medvedev premier onder president Poetin.

Michail Misjoestin.
AFP Michail Misjoestin.

Poetin had vandaag nog het Russische parlement toegesproken en daar een aantal grondwetshervormingen voorgesteld. Poetin zei volgens het nieuwsagentschap Interfax dat de regering er niet in geslaagd is al haar taken te vervullen.

De Russische president Vladimir Poetin zei dat hij een referendum wou organiseren over hervormingen aan de Russische grondwet. Om het parlement de macht te geven om de Russische premier te kiezen, maar tegelijk het “sterke presidentiële systeem” van Rusland behouden.

“Ik vind het noodzakelijk om het geheel van de voorgestelde herzieningen van de Grondwet voor te leggen aan de stem van de burgers van het land”, aldus Poetin in zijn jaarlijkse toespraak voor de leden van het Russische parlement en de politieke elite. Hij gaf wel geen duidelijke timing mee, maar Medvedev kondigde even later al het ontslag van zijn volledige regering aan.

Medvedev vormt al jaren een regerend duo met Poetin.
AFP Medvedev vormt al jaren een regerend duo met Poetin.

De voornaamste aangekondigde maatregel van Poetin moet de rol van het parlement versterken in de vorming van een regering. Dat parlement zal dan de premier kiezen. De president zal verplicht zijn die te benoemen. 

Volgens Poetin gaat het om een grote verandering waarvoor Rusland nu volgens hem rijp genoeg is. De twee kamers in het parlement zijn vandaag de dag gedomineerd door de Poetin-gezinde krachten en kanten zich nooit tegen de wensen van het Kremlin.

“Rusland moet een sterke presidentiële republiek blijven. Daarom zal de president natuurlijk het recht behouden om de missies en de prioriteiten van de regering vast te leggen”, zei hij. De president zal zo elk regeringslid kunnen ontslaan, de leiders van alle veiligheidsstructuren benomen en de voorzitters van het Hooggerechtshof en het Grondwettelijk Hof de laan kunnen uitsturen.

Dmitri Medvedev.
epa Dmitri Medvedev.

“Wij, als regering van de Russische Federatie, moeten aan de president van ons land de middelen geven om alle noodzakelijke maatregelen te treffen”, zei Medvedev vandaag. “Het is daarvoor dat de regering in haar geheel haar ontslag geeft”, aldus nog de premier volgens de Russische persagentschappen.

Einde van ambtstermijn

In 2024 eindigt de huidige presidentiële termijn van Poetin en de grondwet eist dat hij dan vertrekt.

Critici beschuldigen Poetin er al langer van dat hij van plan is om in een bepaalde hoedanigheid aan te blijven, om macht te kunnen blijven uitoefenen. Hij blijft populair bij veel Russen, die hem zien als een bron van stabiliteit, hoewel anderen klagen dat hij te lang aan de macht is geweest.