Volkswagen onderzoekt of het schadeclaims kan indienen bij ex-topman

Ex-woordvoerder Volkswagen Martin Winterkorn.
EPA Ex-woordvoerder Volkswagen Martin Winterkorn.
Volkswagen onderzoekt of het schadeclaims kan indienen bij voormalig topman Martin Winterkorn, voor zijn rol bij het dieselschandaal. Dat bevestigde een woordvoerder van het autobedrijf.

Volkswagen raakte in het najaar van 2015 in opspraak toen bleek dat hij jarenlang vals had gespeeld bij toelatingstests voor dieselmotoren. Die waren voorzien van verboden software waardoor ze in het laboratorium veel schoner uit de bus kwamen dan ze bij normaal gebruik op de openbare weg waren. Winterkorn stapte kort nadat het dieselschandaal aan het licht kwam op als baas van de Duitse automaker.

Het onderzoek of het indienen van claims bij de 70-jarige Winterkorn wordt al een tijdje onderzocht, aldus de zegsman, en wordt onafhankelijk van de autoriteiten uitgevoerd. De gevallen topman verdiende tientallen miljoenen bij het autoconcern, en loopt volgens kenners in Duitse media de kans om zijn vermogen nu te verliezen.

Archiefbeeld van de ex-topman van Volskwagen, Martin Winterkorn.
EPA Archiefbeeld van de ex-topman van Volskwagen, Martin Winterkorn.

Zeer recent werd Winterkorn in de Verenigde Staten al aangeklaagd wegens zijn rol in de affaire. Hij wordt daar beschuldigd van samenzwering en het overtreden van milieuregels. De affaire zelf heeft al geleid tot boetes en schikkingen, waarmee vele miljarden gemoeid zijn. In de Verenigde Staten werden eerder al enkele voormalige medewerkers van Volkswagen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Ook lopen er talloze schadeclaims tegen het bedrijf.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.