Volgens Turks rapport verdween lichaam van Khashoggi zo: uiteengerukt en in vijf koffers

Op bewakingscamera’s zie je Mutreb in de Turkse luchthaven, even later komt hij aan bij het Saudisch consulaat.
AP Op bewakingscamera’s zie je Mutreb in de Turkse luchthaven, even later komt hij aan bij het Saudisch consulaat.
Vijf koffers. Daarin zou het lijk van Jamal Khashoggi getransporteerd zijn nadat het in stukken werd gereten. Die koffers zouden 2 oktober –diezelfde dag bezocht de journalist het Saudische consulaat zonder terug te keren- nog naar het huis van de consul gebracht zijn. Dat schrijft een Turkse regeringsgezinde krant.

De drie spilfiguren van het verhaal zijn Maher Mutreb, Salah Tubeigy en Thaar al-Harbi. Mutreb is een handlanger van kroonprins Mohammed bin-Salman, terwijl Tubeigny het hoofd is van de Saudische Wetenschappelijke Raad van Gerechtelijke Geneeskunde én kolonel bij het koninklijk leger. Thaar al-Harbi, de derde figuur, zou vorig jaar benoemd zijn tot luitenant nadat hij het paleis van de kroonprins in Jeddah vorig jaar verdedigde.

Mutreb zou de leiding hebben gehad en moest daarbij de moord in goede banen leiden. Tubeigny had als hoofd van de Wetenschappelijke Raad dan weer enige ervaring met forensische pathologie.

Beeldmateriaal toont hoe drie mannen van het consulaat naar het huis van de consul, 200 meter verderop, reizen. Dat deden ze met verschillende auto’s. Ongeveer twee uur later verlaat Mutreb die de leiding zou hebben, het huis. Wat de drie mannen met het lichaam deden nadat ze het naar de consul brachten, is niet duidelijk. Eerder al deden er geruchten de ronde dat het lijk zou zijn opgelost in zuur.

Mutreb (links) vergezelt de Saudische kroonprins (rechts) vaak op zijn missies
epa/ Beeldbewerking: de Volkskrant Mutreb (links) vergezelt de Saudische kroonprins (rechts) vaak op zijn missies

Sporen uitgewist

Volgens de krant reisde een “kuisploeg” van twee Saudi’s later naar Turkije om de bewijzen van die moord uit te wissen. Het gaat om een chemicus en een toxicologisch expert. De twee zouden gearriveerd zijn op 11 oktober, negen dagen na de verdwijning van Khashoggi, terwijl de politie het consulaat pas in de nacht van 15 op 16 oktober heeft doorzocht.

“Het feit dat een kuisploeg negen dagen na de moord door Saudi-Arabië is gestuurd, suggereert dat hoge Saudische verantwoordelijken op de hoogte waren van de moord op Khashoggi”, aldus een anonieme bron uit het rapport.

Timing van bericht

Het rapport van de Turkse krant waarin uitvoerig uit de doeken wordt gedaan hoe -de in stukken gereten- Khashoggi verdween, verschijnt 48 uur nadat president Erdogan zei dat hij geloofde dat het bevel om de journalist te doden afkomstig was van “de hoogste niveaus” van het Saudische koninkrijk. 
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • gustaaf carpels

  Beverke Jos natuurlijk worden de consulaten en ambassades afgeluisterd in turkijen turkijen is en blijft een schijndemocratie geleid door een tiran

 • jos beverke

  Tiens de Turken weten er precies alles van!Bespieden die dan het consulaat en hoe wisten ze wat er op het consulaat gebeurde?

 • Peter Buyck

  De beste misdaadauteur kan zoiets niet eens verzinnen...

 • danny meulders

  toch gemakkelijk diplomaat zijn en met alles wegkomen en de simpele burgers er maar onder houden met alle regeltjes

 • Gerd Peeters

  Barbaren.