Volgende week Grieks referendum over reddingsplan

De Griekse premier Alexis Tsipras
AP De Griekse premier Alexis Tsipras
Premier Alexis Tsipras van Griekenland schrijft een referendum uit over het financiële reddingsplan voor zijn land. Dat heeft hij aangekondigd in een televisietoespraak vannacht. De volksraadpleging zou op 5 juli moeten plaatsvinden. Tsipras wil de geldverstrekkende instanties vragen om een verlenging van de deadline. Die werd eerder vastgesteld op 30 juni.

Tsipras verklaarde in zijn televisietoespraak dat de kredietverleners met hun hervormingsvoorstellen Griekenland een ultimatum hebben voorgelegd met extra besparingen, die volgens hem zouden leiden tot een verdere krimp van de economie. De premier zei dat een aantal voorstellen van de Europese instanties kan worden gezien als een "vernedering van een heel volk".

Tsipras had zijn regering eerder op de avond bijeengeroepen voor een spoedberaad. Tsipras zegt dat hij ook president Prokopis Pavlopoulos en de belangrijkste oppositiepartij, het conservatieve Nea Dimokratia, al op de hoogte had gebracht van de plannen. Ook de schuldeisers werden al geïnformeerd, zo klonk het. "Morgen zal het parlement bijeenkomen om het referendum goed te keuren", verklaarde Tsipras nog. "Ik zal het resultaat van jullie beslissing aanvaarden."

Vandaag komen de EU-ministers van Financiën (eurogroep) bijeen in Brussel voor hernieuwd beraad over Griekenland. Er moet dringend een pakket maatregelen komen dat het Zuid-Europese land weer op de been brengt.

Noodkrediet
Griekenland heeft van zijn geldschieters een nieuw voorstel voorgelegd gekregen. Het kan tot en met november noodkredieten blijven ontvangen, maar dan moet het wel instemmen met niet nader genoemde maatregelen om de overheidsuitgaven te beknotten en de economie te hervormen.

Europa en het IMF zijn bereid 15,5 miljard euro uit te trekken als er een akkoord wordt gevonden over maatregelen om de economie structureel te hervormen.

Begrip en kritiek
Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft begrip getoond voor de beslissing van de Griekse premier Alexis Tsipras een referendum uit te schrijven over het financiële reddingsplan voor zijn land. Draghi en Tsipras hadden vandaag een telefonisch onderhoud, meldde een woordvoerder van de Griekse regering.

"We zijn er zeker van dat meneer Draghi het beste voor heeft met de beslissing van de Griekse regering een referendum uit te schrijven. Dat werd nog maar eens bevestigd in het telefoongesprek", aldus de woordvoerder.

De Griekse oppositieleider Antonis Samaris heeft kritiek geuit op het besluit van Tsipras. Volgens hem is hij met het referendum op ramkoers met Europa en zet hij ermee de Griekse deelname aan de Europese Unie. Een aantal Griekse partijen heeft het volk al opgeroepen 'nee' te stemmen.

Mario Draghi.
ANP Mario Draghi.