Volgend jaar recordbedrag van 19 miljard nodig voor humanitaire hulp

Syrische kinderen bij voertuigen van de Internationale Halve Maan tijdens een levering van humanitaire hulpt in al-Nashabia.
AFP Syrische kinderen bij voertuigen van de Internationale Halve Maan tijdens een levering van humanitaire hulpt in al-Nashabia.
De Verenigde Naties schatten dat volgend jaar het recordbedrag van 19 miljard euro nodig zal zijn voor humanitaire hulp. Wereldwijd zullen 136 miljoen mensen hulp en bescherming nodig hebben vanwege oorlogen, conflicten en natuurrampen. Het gaat om een stijging met 5 procent in vergelijking met 2017. 

Dat meldt het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken OCHA.
"Conflicten, in het bijzonder de aanhoudende crisissen, blijven de voornaamste oorzaak voor de noden in 2018", aldus Mark Lowcok, adjunct-secretaris-generaal bevoegd voor humanitaire zaken.

Syrië, Jemen, Zuid-Soedan, ...

Voor Syrië is 6,4 miljard nodig, en Jemen is de tweede prioriteit. Daar is 2,1 miljard nodig, of een stijging met 7 % in vergelijking met vorig jaar. Andere humanitaire crisissen spelen zich af in Zuid-Soedan, de Democratische Republiek Congo, Somalië en Nigeria. In landen als Burundi, Kameroen, Libië, Soedan en, opnieuw, Congo en Somalië, gaan de humanitaire noden "significant" naar omhoog.

De VN kan echter niet iedereen helpen, vanwege zorgen over de veiligheid en omdat plaatselijke autoriteiten of andere strijdende partijen niet willen meewerken. Daardoor kan de organisatie slechts 93 miljoen mensen helpen.
Voor 2017 maakt OCHA een tweeslachtige balans op: enerzijds heeft de internationale gemeenschap nooit eerder zoveel uitgegeven aan humanitaire hulp  (11 miljard euro), maar anderzijds wordt de kloof tussen de noden en de beschikbare middelen alsmaar groter. Voor 2017 was volgens OCHA 18,6 miljard euro nodig.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Denijs

  We betalen elk jaar miljarden aan humanitaire hulp door de migratie die we hebben toegelaten. Met dat geld hadden we 30x meer kunnen doen in de landen van herkomst en daar had de ganse bevolking mee van geprofiteerd.

 • eric berckmans

  Ze hebben geld voor oorlog, dan kunnen ze geld hebben om zichzelf te helpen ook .Munitie is veel duurder dan eten .

 • Marinus Morsink

  Zie maar hoe jullie het krijgen .

 • Eduardo Van hoyweghen

  Tegen 2050 verwacht men dat in Afrika de bevolking verviervoudigd zal zijn.Zou het niet beter zijn dat Unicef en andere NGO'S massaal inzetten op geboortebeperking?Als je geen eten hebt voor uw 6 kinderen dan is het misdadig om een zevende op de wereld te zetten.Daarbij komen dan nog die gewapende milities waar niemand vat op heeft.Dit los je niet op door wat geld in een enveloppe te steken.

 • Jozef Van Raemdonck

  Alle Belgen een extra taks betalen