Volautomatische metro rijdt 3 Parijse stations voorbij: paniek bij inzittenden

Een reiziger in de Parijse metro (archieffoto)
REUTERS Een reiziger in de Parijse metro (archieffoto)
Een metrostel zonder bestuurder op de Parijse Ligne 1 is gisteravond drie stations voorbijgereden, wat bij de inzittenden tot paniek leidde. De vervoerder, de Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP), bevestigt het incident, maar verklaart dat de veiligheid van de reizigers nooit in het gedrang kwam.

De metro verliet rond 21.50 uur het station Tuileries in het centrale 1e arrondissement waar onder meer het Louvre is gevestigd. De trein reed hierna de stations Concorde, Champs-Élysées Clémenceau en Franklin D. Roosevelt straal voorbij. Door niet te stoppen kwam de trein gevaarlijk dicht bij de voorliggende metro. Het kwam niet tot een aanrijding, maar op sociale media verschenen berichten waarin gemeld werd dat de trein tot geringe afstand was genaderd. De metro kwam uiteindelijk tot stilstand aan het station Georges V. De geschrokken passagiers zijn daar uitgestapt en konden hun weg verderzetten in een ander metrostel. De metro is vervolgens van het traject gehaald.

Volgens de RATP is alles volgens de gebruikelijke veiligheidsprocedures verlopen en stopte de trein zoals voorzien toen deze de voorliggende trein naderde. 

Ene Thomas die op Twitter verklaarde een van de inzittenden te zijn, zegt dat een ramp is vermeden. “Het bezorgde me de schrik van mijn leven”. 

Een andere twitteraar verklaarde dat hij een explosie hoorde toen de trein halt hield in station Palais-Royal, de halte net voor Tuileries. Volgens de RATP was dit te wijten aan een kortsluiting.

Alle treinen op metrolijn 1, de oudste lijn (1900) van de de Lichtstad, rijden sinds eind 2012 volautomatisch. Ligne 1 geldt als de belangrijkste oost-west verbindingsas van het metronetwerk. De metro van Parijs is na Londen de drukste metro van Europa. Per dag maken 5,2 miljoen passagiers er gebruik van.

De metro van Parijs is na Londen de drukste metro van Europa.
AP De metro van Parijs is na Londen de drukste metro van Europa.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter colson

  Al enkele jaren predikt de media mirakels over Artificiële Intelligentie. Hopelijk doet dit voorval ze weer met beide voeten op de grond staan. Er is niets intelligent aan, het zijn gewoon programma's die worden afgewerkt. Je hebt techniekers die alles volgens een vooropgestelde procedure "herstellen" en je hebt techniekers die er lak aan hebben en hun job doen met kennis, ervaring en redeneringsvermogen

 • DIRK RASSCHAERT

  Hoor ik daar toekomstmuziek inclusief voor op de weg? Geen files meer want we blijven allemaal rijden?

 • Jan Verstrepen

  Chinese onderdelen??

 • Billy Valcke

  Zonder personeel:het werkt niet.maar ja,de mens is zichzelf moe.

 • George Verbeek

  Zelfrijdende metro ging er vandoor... Zelfrijdende auto's binnenkort, je kan je al voorstellen wat er dan mis kan lopen!