Vogels horen tornado's dag voor ze toeslaan

De geelvleugelzangers verlieten hun nestgebied toen de storm nog meer dan 150 kilometer verwijderd was en de weersomstandigheden in hun gebied normaal waren.
wikimedia De geelvleugelzangers verlieten hun nestgebied toen de storm nog meer dan 150 kilometer verwijderd was en de weersomstandigheden in hun gebied normaal waren.
Vogels horen tornado's aankomen als die nog meer dan 150 kilometer verwijderd zijn. Dat toont een nieuwe studie aan. Vijf geelvleugelzangers verlieten hun nest de dag voordat de verwoestende tornado's in april toesloegen in de centrale staten van de VS. Dat suggereert dat ze de storm voelden aankomen.

De trekkende zangvogels, die in oostelijk Noord-Amerika voorkomen en overwinteren in Centraal-Amerika, konden volgens vorsers dankzij hun lagefrequentiegehoor de storm horen aankomen. De nieuwe studie verscheen in het vakblad Journal of Current Biology.

De geelvleugelzangers verlieten hun nestgebied toen de storm nog meer dan 150 kilometer verwijderd was en de weersomstandigheden in hun gebied normaal waren.

Niet waarneembaar door mens
Volgens experts hoorden de vogels een 'infrasound'-signaal dat de komst van de tornado aankondigde. Dat is een geluid dat het menselijk gehoor niet kan waarnemen. Opmerkelijk is dat de vogels hun nestgebied in april verlieten, slechts enkele dagen nadat ze er waren neergestreken. De vogels kozen eieren voor hun geld en vlogen van de Appalachen naar de Golf van Mexico, ruim 600 kilometer naar het Zuiden.

Het stormfront omvatte niet minder dan 84 tornado's. Die maakten 35 dodelijke slachtoffers en richten meer dan een miljard dollar schade aan.

De vogels hoorden een 'infrasound' dat de mens niet kan waarnemen.