Voerde Pence - duur - toneeltje op door op te stappen na spelersprotest op NFL-wedstrijd?

Trump steunt vicepresident: "Trip was al lang gepland"

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence met zijn vrouw Karen voorafgaande aan een NFL-wedstrijd tussen de Indianapolis Colts en de San Francisco 49ers.
ap De Amerikaanse vicepresident Mike Pence met zijn vrouw Karen voorafgaande aan een NFL-wedstrijd tussen de Indianapolis Colts en de San Francisco 49ers.
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft tijdens een Americanfootballwedstrijd (NFL) al na enkele minuten het stadion verlaten omdat verschillende spelers knielden tijdens het volkslied. Volgens president Donald Trump deed Pence dat op zijn vraag. "Ik ben trots op hem en second lady Karen." Maar volgens critici gaat het om een - duur - op voorhand opgezet stukje theater.


"Ik vroeg Mike Pence om het stadion te verlaten als er spelers zouden knielen en geen respect tonen voor ons land", tweette Trump.

Pence zat samen met zijn vrouw in de tribune voor de wedstrijd tussen de Indianapolis Colts en de San Francisco 49ers.

Maar verschillende lokale media vinden het geen toeval dat Pence uitgerekend de wedstrijd tussen de Colts en de 49ers bijwoonde en vroegtijdig verliet. "De 49ers zijn de enige ploeg die tot nu toe altijd een speler gehad hebben die knielde tijdens het volkslied sinds Colin Kaepernick de eerste was die het deed tijdens de voorbereiding op het seizoen 2016", schrijft Gregg Doyle in de Indianapolis Star. "Kaepernick speelde trouwens voor de 49ers", voegt de sportjournalist eraan toe.

De organisatie van de NFL wilde niet reageren op de veelbesproken actie van Pence, die zelf op Twitter een foto plaatste waarop hij en zijn vrouw te zien zijn tijdens het volkslied met hun hand op het hart. "We zijn trots om samen met alle Colts te staan voor onze soldaten, onze vlag en ons volkslied'', zette de rechterhand van Trump erbij.

Vraag is nu of Pence op voorhand wist dat hij de wedstrijd zou verlaten om zo een punt te maken. Volgens critici kostte Pence kortstondig 'uitstapje' - hij vertrok van Las Vegas waar hij aanwezig was bij een gebedsdienst voor de slachtoffers van de schietpartij naar Indianapolis en vloog erna door naar California - de belastingbetaler minstens een kwart miljoen dollar.

De journalisten die in het zog van Pence reizen, waren bovendien reeds op voorhand op de hoogte gebracht van de vicepresidents vroegtijdig vertrek. "Een staflid bracht de pool ervan op de hoogte dat de vicepresident de match vroegtijdig zou verlaten, al was niet duidelijk hoeveel vroeger", tweette Vaughn Hillyard van NBC. Ook andere journalisten zeggen dat ze te horen kregen dat Pence snel opnieuw zou vertrekken.

Trump blijft erbij dat Pence juist heeft gehandeld. Vanmorgen (lokale tijd) postte hij opnieuw een steunbetuiging aan zijn vicepresident op Twitter. "De trip van vicepresident Pence was al lang gepland. Hij krijgt geweldig veel bijval omdat hij de wedstrijd heeft verlaten nadat de spelers zo onrespectvol waren voor ons land!"
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Bros

  @jean lucassen Dit is in Noord-Korea zo, gelukkig niet in een democratisch land. ;-)

 • paul lemmens

  Paul van gestel , je kent de US precies niet , als politieagent hebt geen kans als je de andere normaal behandelt , hoeveel politieagenten liggen op het kerkhof omdat ze de tegenstanders de kans gaven om hun handen in de hoogte te steken.

 • Paul van gestel

  Gino, het gaat daar helemaal ook niet over, wel over het ongestraft neerschieten door de politie van de zwarte “Us” medemens. Dit protest tegen dit knielen is dus totaal uit het verband getrokken. De “knielers” willen dat er iets gedaan wordt tegen de daders van al dat nodeloos geweld.

 • Joske Peeters

  @Jean Lucassen: Wat u daar voorstelt is een grove, grove schending van het 1st Amendment en dus volledig ongrondwettelijk in Amerika. Er klopt met andere woorden helemaal niets van. Als u fan bent van dat soort bewinden kan u eventueel gaan aankloppen bij Noord-Korea en horen of ze daar nog plaats hebben. U zal dan, tot uw grote blijdschap, inderdaad elk soort overheidsprotest met militaire macht beantwoord zien.

 • Gino De Neef

  Altijd steeds weer kritiek leveren op de Trump administratie maar niet op de racistische spelers die hun eigen volkslied en vlag met de voeten treden.