VN zitten op 14 juni samen voor vredesgesprekken over Jemen

Een rookpluim boven een van de grootste wapendepots van Yemen na een luchtaanval van Saoedi-Arabië vorige maand.
AP Een rookpluim boven een van de grootste wapendepots van Yemen na een luchtaanval van Saoedi-Arabië vorige maand.
De Verenigde Naties (VN) hebben opnieuw een datum gekozen om vredesgesprekken over Jemen te voeren. Op 14 juni moeten de strijdende partijen in Genève met elkaar om de tafel gaan, kondigden de VN vandaag aan.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft bevestigd dat de vredesgesprekken voor Jemen vanaf 14 juni in het Zwitserse Genève plaatsvinden.

Ban Ki-moon herhaalde zijn "dringende oproep aan alle partijen in Jemen om deel te nemen aan overleg te goeder trouw en zonder voorafgaande voorwaarden in het belang van het Jemenitische volk", klinkt het. De onderhandelingen moeten een einde brengen aan weken van gevechten, waarbij al meer dan 2.000 doden vielen.

Hij juicht nog toe dat de Jeminitische president Abd Rabo Mansour Hadi, momenteel in ballingschap in Saoedi-Arabië, een delegatie stuurt "om deel te nemen aan het overleg dat geleid wordt door de Verenigde Naties in Genève, vanaf 14 juni". Ook is de secretaris-generaal van de VN "gelukkig dat de Jemenitische partijen in Sanaa hun wil hebben kenbaar gemaakt om aan dat overleg deel te nemen".

De VN hoopten dat de partijen eind mei al zouden praten over vrede, maar dat ketste af, omdat de partijen voorwaarden hadden gesteld. Jemen eiste dat de rebellen de belangrijkste steden zouden teruggeven en de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi zouden erkennen. De Houthi's wilden alleen het gesprek aangaan als er een staakt-het-vuren zou komen.

De vredesgesprekken moeten leiden tot een staakt-het-vuren, een terugtrekkingsplan van de rebellen in de veroverde zones en meer humanitaire hulp, zo verduidelijkten diplomaten bij de VN in New York vrijdag.

In het chronisch verdeelde Jemen woedt sinds vorig jaar een strijd tussen Houthi-rebellen en andere partijen, waartoe de internationaal erkende regering wordt gerekend. Saudi-Arabië voert aanvallen uit op de Houthi's, die steun genieten van Iran.